Wijn

Heerlijke Duitse wijn bij Thais eten

We zien er te weinig van in de winkels en we hebben hem toch zo hard nodig: lekkere wijn met wat zoet. En ik bedoel geen Sauternes of Tokaj of andere poepchique wijn van ‘edele rotting’, want die is Ontzettend Zoet. ‘Met wat zoet’ zei ik. De Duitsers hebben daar een term voor, ‘feinherb’, ook al zetten ze die lang niet altijd op de wijn. Jammer. Hij staat wel op het slanke groene glas van de fles Stiftungsweingut Trabener Würzgarten 2009 Riesling Spätlese. De naam is een bek vol, de wijn ook. En hij is het dekseltje op de pot met Thaise garnalen-kokossoep.

Wijnliefhebbers schieten vaak meteen in een kramp als het om Duitse wijn gaat, helemaal als die wat zoet bevat. ‘Die is voor oma,’ zeggen ze. ‘Een Moezeltje’. Waarna de usual suspects gemoemd worden, Liebfraumilch en zo. Dat is lachen, hoor. Nou, aan de Moezel doen ze wel betere dingen. In de wereldtop van wijnen zitten heel wat Duitse namen.

Deze Trabener Würzgarten is geen wereldtop; hij hoort niet bij die aristocratische Rieslings die je rustig tien of twintig jaar in de kelder kunt opsluiten op belofte van groot vineus geluk. Maar hij is fantastisch bij exotisch eten, bij milde kaas, of zomaar. Hij rinkelt klaar en helder de neus en de mond in, met wat perzikachtigs en die ‘minerale’ toon die de rieslingdruif kenmerkt, en heeft een lebberend lekkere balans tussen frisheid en zoet.

Stiftungsweingut Trabener Würzgarten 2009 Riesling Spätlese, C1000, euro 8,99.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.