Wijn

Heerlijke viognier uit Chili: Casillero del Diablo, AH

Viognier. Die wordt het: de witte zomerwijn van de komende jaren. Dus knoop het maar in jelui oren, dan leg ik vast een verzegelde envelop in de kluis van de notaris, opdat mijn voorspelling later groots in het nieuws kan worden gebracht. We hadden al twee grote spelers op het terrein van de witte wijndruiven, chardonnay en sauvignon blanc, maar viognier gaat het helemaal maken. En waarom?

Omdat hij Iets Anders biedt. Sauvignon blanc is fris, grassig, zinderend zuiver en lichtvoetig. Althans, dat zou hij moeten zijn. Chardonnay varieert van bescheiden tropisch en fruitig tot zaagbaar dik, maar valt toch bijna altijd wel in de categorie ‘vol wit’. En als je dan denkt dat we zo het witwijnige spectrum wel hebben afgedekt, blijkt er nog meer mogelijk. Zoals viognier. Die abrikoost en meloent gezellig achter de kiezen, die is doorgaans niet spetterend fris maar wel romig fruitig, is vol maar nooit zo pakbaar als chardonnays die een snipper of een hele pallet eikenhout hebben meegekregen. De druif stond dertig jaar geleden op nog slechts een hectare of drie in een achterafstreekje onder Lyon, maar verovert nu hele streken en landen. Neem nu de Viognier 2009 Casillero del Diablo, helemaal uit Chili. Precies de juiste wijn bij nevenstaande kip in het pannetje, bij de room, de kruiden, de rijst. En bij een zonnig humeur. Viognier, die wordt het!

Viognier 2009 Casillero del Diablo, Albert Heijn 5,99 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

4 reacties op “Heerlijke viognier uit Chili: Casillero del Diablo, AH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.