Wijn

Heerlijke viognier uit Chili: Casillero del Diablo, AH

Viognier. Die wordt het: de witte zomerwijn van de komende jaren. Dus knoop het maar in jelui oren, dan leg ik vast een verzegelde envelop in de kluis van de notaris, opdat mijn voorspelling later groots in het nieuws kan worden gebracht. We hadden al twee grote spelers op het terrein van de witte wijndruiven, chardonnay en sauvignon blanc, maar viognier gaat het helemaal maken. En waarom?

Omdat hij Iets Anders biedt. Sauvignon blanc is fris, grassig, zinderend zuiver en lichtvoetig. Althans, dat zou hij moeten zijn. Chardonnay varieert van bescheiden tropisch en fruitig tot zaagbaar dik, maar valt toch bijna altijd wel in de categorie ‘vol wit’. En als je dan denkt dat we zo het witwijnige spectrum wel hebben afgedekt, blijkt er nog meer mogelijk. Zoals viognier. Die abrikoost en meloent gezellig achter de kiezen, die is doorgaans niet spetterend fris maar wel romig fruitig, is vol maar nooit zo pakbaar als chardonnays die een snipper of een hele pallet eikenhout hebben meegekregen. De druif stond dertig jaar geleden op nog slechts een hectare of drie in een achterafstreekje onder Lyon, maar verovert nu hele streken en landen. Neem nu de Viognier 2009 Casillero del Diablo, helemaal uit Chili. Precies de juiste wijn bij nevenstaande kip in het pannetje, bij de room, de kruiden, de rijst. En bij een zonnig humeur. Viognier, die wordt het!

Viognier 2009 Casillero del Diablo, Albert Heijn 5,99 euro.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

4 reacties op “Heerlijke viognier uit Chili: Casillero del Diablo, AH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.