Wijn

Heerlijke viognier uit Chili: Casillero del Diablo, AH

Viognier. Die wordt het: de witte zomerwijn van de komende jaren. Dus knoop het maar in jelui oren, dan leg ik vast een verzegelde envelop in de kluis van de notaris, opdat mijn voorspelling later groots in het nieuws kan worden gebracht. We hadden al twee grote spelers op het terrein van de witte wijndruiven, chardonnay en sauvignon blanc, maar viognier gaat het helemaal maken. En waarom?

Omdat hij Iets Anders biedt. Sauvignon blanc is fris, grassig, zinderend zuiver en lichtvoetig. Althans, dat zou hij moeten zijn. Chardonnay varieert van bescheiden tropisch en fruitig tot zaagbaar dik, maar valt toch bijna altijd wel in de categorie ‘vol wit’. En als je dan denkt dat we zo het witwijnige spectrum wel hebben afgedekt, blijkt er nog meer mogelijk. Zoals viognier. Die abrikoost en meloent gezellig achter de kiezen, die is doorgaans niet spetterend fris maar wel romig fruitig, is vol maar nooit zo pakbaar als chardonnays die een snipper of een hele pallet eikenhout hebben meegekregen. De druif stond dertig jaar geleden op nog slechts een hectare of drie in een achterafstreekje onder Lyon, maar verovert nu hele streken en landen. Neem nu de Viognier 2009 Casillero del Diablo, helemaal uit Chili. Precies de juiste wijn bij nevenstaande kip in het pannetje, bij de room, de kruiden, de rijst. En bij een zonnig humeur. Viognier, die wordt het!

Viognier 2009 Casillero del Diablo, Albert Heijn 5,99 euro.

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor de feestdagen. En bij mij kun je ze gesigneerd krijgen! Klik hier om ze te bestellen.

Op 8 februari 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

4 reacties op “Heerlijke viognier uit Chili: Casillero del Diablo, AH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.