HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept hutspot en karbonaadjes met tijm, port en grove mosterd

Zal ik het dan maar niet hebben over de verontwaardigde snork van Rosanne Hertzberger, afgelopen zaterdag in de NRC? Nou, goed, heel kort dan: mijn mening is dat we in gezegende tijden leven, als het om eten gaat. Wie niet wil koken – Hertzberger – hoeft niet. Je moet misschien flink shoppen en nadenken wil je bij het kant-en-klaar én iets smakelijks én iets verantwoords vinden – helemaal als je ook nog denkt dat behalve gezondheid duurzaam belangrijk is – maar het kan.

Dat je dan met een schuldgevoel blijft zitten, tja…

Dan lees je dit soort rubriekjes maar niet. Maar ga niet onze lol zitten verpesten.

Zo. Gisteren voor het eerst in eeuwen weer eens hutspot gemaakt. Met voorgesneden ui en peen, jawel. Nu had ik een probleempje met hutspot, althans met hutspot gemaakt van voorgesneden ui en peen. Het werd altijd zo’n kledder. Zo’n drassige, zompige, kletsige prut. Als je daar een kuiltje in wou maken voor jus liep de handel door elkaar als soep. En ik verzon dat dat niet alleen kwam door ongeschoold afgieten, maar door de mate van garing. Kijk, die peen is nogal fijn gesneden, vergeleken met de aardappels. Tegen de tijd dat de piepers gaar zijn, is de wortel puree. Daar iets aan doen is natuurlijk makkelijk, hoewel je een beetje moet pielen: ui en peen moeten gesorteerd. En vervolgens moet de peen er later bij, dan blijft er nog iets over van zijn structuur, de kleur is beter, kortom eindelijk, eindelijk fatsoenlijke hutspot. Nou nog wat erop. Klapstuk duurt te lang. En u hebt vast niet zo’n ideale slager als Slagt, die om te zoenen zo lekkere sukadelapjes met jus verkoopt. Kant-en-klaar, hee, mevrouw Hertzberger!

Karbonaadjes met tijm, grove mosterd en port (en hutspot): zet de aardappels op met de uien en zout. Kook 10 minuten en voeg de peen toe. Kook verder gaar, giet grondig af, stamp en maak af met een kluit boter en wat peper.

Zout de karbonaadjes en bak ze in een lepel boter met de olie. Keer af en toe, in totaal is 6 minuten voldoende. Haal uit de pan, blus die met port, laat bruisen, roer er de mosterd en de tijm door. Meng er de resterende boter door en giet in een kom.

Hutspot en karbonaadjes met tijm, mosterd en port

Voor 4 personen

1 kg aardappelen, in stukken

1 kg hutspotgroenten

eetlepel of 5 roomboter

4 schouderkarbonaadjes

1 eetlepel olijfolie

scheutje port

2 eetlepels grove mosterd

beetje tijm

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.