HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept hutspot en karbonaadjes met tijm, port en grove mosterd

Zal ik het dan maar niet hebben over de verontwaardigde snork van Rosanne Hertzberger, afgelopen zaterdag in de NRC? Nou, goed, heel kort dan: mijn mening is dat we in gezegende tijden leven, als het om eten gaat. Wie niet wil koken – Hertzberger – hoeft niet. Je moet misschien flink shoppen en nadenken wil je bij het kant-en-klaar én iets smakelijks én iets verantwoords vinden – helemaal als je ook nog denkt dat behalve gezondheid duurzaam belangrijk is – maar het kan.

Dat je dan met een schuldgevoel blijft zitten, tja…

Dan lees je dit soort rubriekjes maar niet. Maar ga niet onze lol zitten verpesten.

Zo. Gisteren voor het eerst in eeuwen weer eens hutspot gemaakt. Met voorgesneden ui en peen, jawel. Nu had ik een probleempje met hutspot, althans met hutspot gemaakt van voorgesneden ui en peen. Het werd altijd zo’n kledder. Zo’n drassige, zompige, kletsige prut. Als je daar een kuiltje in wou maken voor jus liep de handel door elkaar als soep. En ik verzon dat dat niet alleen kwam door ongeschoold afgieten, maar door de mate van garing. Kijk, die peen is nogal fijn gesneden, vergeleken met de aardappels. Tegen de tijd dat de piepers gaar zijn, is de wortel puree. Daar iets aan doen is natuurlijk makkelijk, hoewel je een beetje moet pielen: ui en peen moeten gesorteerd. En vervolgens moet de peen er later bij, dan blijft er nog iets over van zijn structuur, de kleur is beter, kortom eindelijk, eindelijk fatsoenlijke hutspot. Nou nog wat erop. Klapstuk duurt te lang. En u hebt vast niet zo’n ideale slager als Slagt, die om te zoenen zo lekkere sukadelapjes met jus verkoopt. Kant-en-klaar, hee, mevrouw Hertzberger!

Karbonaadjes met tijm, grove mosterd en port (en hutspot): zet de aardappels op met de uien en zout. Kook 10 minuten en voeg de peen toe. Kook verder gaar, giet grondig af, stamp en maak af met een kluit boter en wat peper.

Zout de karbonaadjes en bak ze in een lepel boter met de olie. Keer af en toe, in totaal is 6 minuten voldoende. Haal uit de pan, blus die met port, laat bruisen, roer er de mosterd en de tijm door. Meng er de resterende boter door en giet in een kom.

Hutspot en karbonaadjes met tijm, mosterd en port

Voor 4 personen

1 kg aardappelen, in stukken

1 kg hutspotgroenten

eetlepel of 5 roomboter

4 schouderkarbonaadjes

1 eetlepel olijfolie

scheutje port

2 eetlepels grove mosterd

beetje tijm

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.