Smaakvertellingen

Recept Jamie Olivers kip in jerksaus

Hij is een man naar mijn hart, Jamie Oliver. Waarom? Omdat hij een onverbeterlijke wereldverbeteraar is. Geloof, hoop en liefde, Jamie heeft het allemaal. Hij neemt de culinair verdwaalde kindertjes (m/v, alle leeftijden) van de westerse wereld bij hand en leidt ze uit de duisternis naar het Gastronomische Licht, of het nou om kansarme jongeren gaat, bleke schoolgaande frituurvretertjes of hologige Britse kookontkenners.

De enige aanvaring die ik ooit met een babysitter had, was toen zij vissticks ging bakken terwijl de aardappels nog opgezet moesten worden en de spinazie ontdooid. Processen die zeker een half uur gingen duren, terwijl Captain Iglo al lag te spetteren in de olijfolie. Ik schoot met mijn jas aan uit mijn slof, babysitter huilen, vrouw kwaad, kortom, het begin van een heerlijk avondje.

Timen is een van de grootste problemen voor minder ervaren kokertjes. Er daar poogt Oliver iets aan te doen met zijn nieuwe boek. Jamie’s Kookrevolutie (ook Kosmos) uit 2008 vond ik al fantastisch. Het was een basiscursus koken op een nieuwe manier, met structuur, smullend lekkere happen en maaltijden uitgelegd op een manier dat je zin kreeg om meteen de keuken in te rennen. Maar ja, kookboeken van tegenwoordig hebben een korte omlooptijd. Drie, vier maanden en ze zijn vergeten. En dus kwam Jamie met een vers hardgekaft werkje, want ook hij moet maandelijks de hypotheek aflossen. In Jamie in 30 minuten wil hij laten zien hoe je in een half uur een hele maaltijd op tafel zet, met groente erbij en vaak een toet.

Er wordt op chronologische wijze uitgelegd wat je moet doen, eerst iets met de kip, dan de aardappelen, dan weer de kip, dan iets met het toetje, de piepers weer en zo verder. Ideaal voor wie weinig ervaring heeft (hoewel, reken dan rustig 2 x 30 minuten). Maar het zorgt ook voor pagina’s die van rand tot rand vol staan met woorden. Wat beginners weer afschrikt, net als de kolommen vol ingrediënten. Niks van aantrekken, even doorbijten: dit is nu een kookboek, met de nadruk op de eerste woordhelft. Kopen.

Kip in jerksaus

(stevig ingekort!)

4 lente-uien
1 klein bosje verse tijm
3 verse laurierblaadjes
flinke snuf gemalen kruidnagel
dito gemalen nootmuskaat
dito gemalen piment
6 eetlepels bruine rum
6 eetlepels wittewijnazijn
1 eetlepel vloeibare honing
1 Scotch bonnet peper (ten onrecht niet vertaald; is een madam janet)
4 tenen knoflook uit de pers

4 kipfilets van 180 g met vel

olijfolie
1 eetlepel vloeibare honing
een paar takjes verse rozemarijn
een paar takjes verse koriander

Hak de lente-uien in stukjes en doe ze met het grootste gedeelte van het bosje tijm, de laurierblaadjes (zonder steeltjes) de kruidnagel, nootmuskaat en piment, de rum, de azijn, de honing en 2 afgestreken theelepels zout in de blender. Verwijder de zaadjes van de madam janet, doe hem in de blender, doe er de knoflook bij en draai het mengsel tot een gladde pasta. Giet er eventueel een scheutje extra vierge olijfolie bij om de pasta te verdunnen.

Zet de oven op 220° graden. Snijd de kipfilets zodanig door dat de helften alleen nog met het bovenste stukje aan elkaar zitten. Wrijf ze in met zout, peper en olijfolie. Leg de filets op het vel in een hete grillpan en schroei ze dicht, ook aan de andere kant. Giet de jerksaus in een ovenschaal en leg de stukken kip er met het vel naar boven op. Sprenkel de vloeibare honing op de stukken kip en strooi er een paar takjes rozemarijn en de rest van de tijm over. Zet de kipfilets 15 minuten, of tot ze gaar zijn, boven in de hete oven. Haal de kip uit de oven, strooi er wat korianderblaadjes over en zet de schaal meteen op tafel.

 

Jamie in 30 Minuten, Kosmos Uitgevers, 288 pagina’s, 29,95 euro, ISBN 9789021549248.

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.   10 oktober verschijnt Luilekkerland - 100 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

Eén reactie op “Recept Jamie Olivers kip in jerksaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.