Wijn

Jurançon Bellegarde Cuvée Thibault

Jurançon is een van de absolute toppers van de dessertwijnen en mijn rijke, zoete aanrader voor kerst. De bekendheid is gering, wat zich prettig vertaalt in de prijs. Een tientje voor een halve fles is misschien niet niks, maar voor vergelijkbare wijnen betaal je veel meer.

Jurançon hoort bij de familie van de botrytiswijnen. Die zijn zoet doordat ze gemaakt worden van druiven die in het najaar buiten blijven hangen, en door aantasting door de schimmel botrytis cinerea verschrompelen tot uiterst lekkere rozijnen. Daarin zit zoveel suiker dat niet alles bij het wijnmaken tot alcohol vergist. Er blijft dus zoet over.

Kenmerken

Beroemde zoete wijnen als Sauternes, Barsac en Monbazillac worden ook zo gemaakt. Maar het gevaar is daarbij altijd dat ze te weinig zuur bevatten, en weliswaar rijk, maar ook plat en log smaken. Jurançon heeft andere druiven als basis en is daardoor glorieus van zoete frisheid, van balans. Deze Cuvée Thibault van Domaine Bellegarde is van Petit Manseng die in november tot wijn verwerkt is.

Drinken

Bij eendenpaté en bij niet te zoete toetjes (de wijn moet minstens even zoet zijn als het dessert). Jurançon is in staat totaal verpieterde kerstdiners vreugdevol leven in te blazen. Je schenkt hem redelijk koel, 12 graden. En doe dat nou niet in domme miniglaasjes, maar geeft bescheiden beetjes in ruim glaswerk.

[info]

Jurançon Domaine Bellegarde Cuvée Thibault kost 9,95 euro voor een halve fles (2004) en 18,65/19,25 voor een hele (2003 respectievelijk 2004), bij www.sauterwijnen.nl. Pas op, er is ook een droge Jurançon Sec!

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.