Wijn

Jurançon Bellegarde Cuvée Thibault

Jurançon is een van de absolute toppers van de dessertwijnen en mijn rijke, zoete aanrader voor kerst. De bekendheid is gering, wat zich prettig vertaalt in de prijs. Een tientje voor een halve fles is misschien niet niks, maar voor vergelijkbare wijnen betaal je veel meer.

Jurançon hoort bij de familie van de botrytiswijnen. Die zijn zoet doordat ze gemaakt worden van druiven die in het najaar buiten blijven hangen, en door aantasting door de schimmel botrytis cinerea verschrompelen tot uiterst lekkere rozijnen. Daarin zit zoveel suiker dat niet alles bij het wijnmaken tot alcohol vergist. Er blijft dus zoet over.

Kenmerken

Beroemde zoete wijnen als Sauternes, Barsac en Monbazillac worden ook zo gemaakt. Maar het gevaar is daarbij altijd dat ze te weinig zuur bevatten, en weliswaar rijk, maar ook plat en log smaken. Jurançon heeft andere druiven als basis en is daardoor glorieus van zoete frisheid, van balans. Deze Cuvée Thibault van Domaine Bellegarde is van Petit Manseng die in november tot wijn verwerkt is.

Drinken

Bij eendenpaté en bij niet te zoete toetjes (de wijn moet minstens even zoet zijn als het dessert). Jurançon is in staat totaal verpieterde kerstdiners vreugdevol leven in te blazen. Je schenkt hem redelijk koel, 12 graden. En doe dat nou niet in domme miniglaasjes, maar geeft bescheiden beetjes in ruim glaswerk.

[info]

Jurançon Domaine Bellegarde Cuvée Thibault kost 9,95 euro voor een halve fles (2004) en 18,65/19,25 voor een hele (2003 respectievelijk 2004), bij www.sauterwijnen.nl. Pas op, er is ook een droge Jurançon Sec!

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Bij mijn workshop inspiratie en research, zondag 26 januari 2020, zijn nog 2 van de 7 plekjes beschikbaar. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.