Een fornuisleuner, zo noemde ik mezelf vorige week, om het contrast aan te geven met ovenschuivers. Een fornuisleuner dobbert naast het fornuis, een half uur, een uur, het maakt niet uit, en doet wat er gedaan moet worden, droomt, roert, zit half in de saus die hij maakt, is zelf de beweging van het mes dat nog wat zaakjes beroert. Die permanente staat van milde activiteit is gezond. Zorgjes en stress raken op de achtergrond. Let wel, het moet geen restaurantje spelen zijn, geen gastronomisch bliksemen voor zeven of acht of twaalf Belangrijke Gasten. Bedachtzaam pielen, dat is het veeleer. Ooit moet ik mijn Lego verwisseld hebben voor etenswaren.
Maar waar ik misschien ooit dacht dat ovenschuivers geen fornuisleuners zijn omdat ze de tijd niet willen nemen om te dromen, heb ik inmiddels geleerd dat er ook andere redenen zijn. Onzekerheid, bijvoorbeeld. Een ovenrecept is makkelijk, of suggereert dat althans. Doe wat er gezegd wordt en duw alles in die oven. Werken aan het fornuis lijkt moeilijker. Vooral een stuk vlees of vis bakken is Heel Eng. Wanneer weet je nu of het goed is? En hoe hoog moet het vuur? Nou, we gaan het proberen. We doen een mootje vis voor iedereen, met biersaus. Niks aan, en weer eens wat anders.
Zout de vis gul – het lijkt achteraf altijd te weinig – en zet koel weg. Zout maakt de vis steviger.
Smelt de helft van de boter in een steelpan en bak er op heel laag vuur de ui glazig in. Dat duurt een minuut of 5. Schenk het bier erbij en laat op iets hoger vuur in circa 10 minuten inkoken tot minder dan de helft. Leun tegen het fornuis en pas op dat het niet helemaal wegkookt.
Verhit op halfhoog vuur de rest van de boter in een koekenpan en bak er de vis in, onder een deksel. Draai de vis na 2 minuten voorzichtig om, draai het vuur laag en sluit de pan weer. Zet na nog 2 minuten het vuur uit en wacht 4 minuten: vis perfect gaar.
Voeg in die laatste minuten de room en de tijm bij het bier en kook iets in. Wie wil zeeft de saus, maar nodig is het niet. Proef en voeg zout toe. Roer er de peterselie door. Serveer vis met saus en een gekookte aardappel of wat tagliatelle.
Vis met biersaus
Voor 4 personen
4 mootjes kabeljauwhaas van 150 g
50 g roomboter
1 uitje of 2 sjalotten, ragfijn gesnipperd
200 ml Trappist dubbel of tripel
100 ml slagroom
1 takje of snufje tijm
3 eetlepels vers gehakte peterselie
14 reacties op “Kabeljauwhaasje met biersaus”
De fornuisleuner gaat wat mij betreft door voor verkiezing tot woord van het jaar in Foodlingo!
Als je teveel op je fornuis leunt wordt het een "kreuner".
Ga ik proberen, maar het verschil tussen Dubbel of Tripel is groot. Welke gebruikte je?
Ik nam dubbel.
Ik nam Tripel en het was lekker.
Zo zie je maar!
Jij kookt op gas. Op electro gaat dat op half vuur enz. een beetje anders. Ik vind dat verdomd lastig.
"Dubbel of Triple" is natuurlijk een beetje als "rode of witte wijn" – het kan wel allebei, maar het geeft wel een totaal ander resultaat. Ik zou er zelf eerder kiezen voor blond dan bruin, en dan is een trappist wel lekker, maar een weizen kan ook prima. Gezien het seizoen zou ik er zelfs een mooie Lentebok tegenaan gooien, een Emelisse of Mommeriete bijvoorbeeld. Als dat niet lukt kan een Grolsch dit jaar ook prima 😉
(Een Grolsch lentebok welteverstaan)
Ik vond de saus wat dun en bitter.
De vis was perfect gaar maar dreef in vocht.
Ik heb een aardappeltje door de saus geprakt, prima smaak opeens.
Met gekookte witlof erbij, zeer smakelijk.
Bitter zal hij zeker zijn. Dun? Niet genoeg ingekookt. Vis dreef in vocht? Veel te gaar gemaakt. Kwamen er al witte vlokken uit? Dan moet je hem korter in de pan laten. Misschien had je heel dunne stukjes vis. Ik ging uit van kabeljauwhaas, dat is rug, mootjes van zo'n 4 cm dik.
Een vriendin en ik gaan dit samen maken voor een stel vrienden. We vroegen ons af wat je erbij te drinken moet geven. Ook triple? Dat lijkt wat zwaar, zeker omdat er ook nog wijn geserveerd wordt bij het voor-, tussen en nagerecht. Kan er toch een bepaalde wijn bij? Heel graag advies!
Bier erbij kan, maar ik zou zelf een volle witte wijn nemen, Chardonnay met houtrijping.
Gisteren hebben we dit visgerecht gemaakt met triple. Het was in een woord heerlijk. We zijn op zoek gegaan naar een Chardonnay met houtrijping en kwamen uit bij Chardonnay y Macabeo; Castell del Remei Oda blanc 2010. Kon niet beter! Het geheel zetten we op ons favorietenlijstje. Bedankt voor het recept en het wijnadvies!