HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kalfslever met groenecurrysaus

‘Ja, daar maak je een drol lekker mee.’ Een bekende uitspraak in het Nederlandse, waarbij in fijnere kringen de drol door een plank vervangen wordt. Mijn schoonmoeder placht hem nog wel eens te debiteren, altijd op laatdunkende toon, en meestal over room. Dan telde lekker niet, blijkbaar. Ik ben er nooit achter gekomen welke culinaire werken bij haar tot een wél gewaardeerd lekker leidden. Zelf gedopte doperwtjes? Zwaar op de slakken bevochten spinazie uit eigen tuin? Ik heb altijd het idee dat er voor de vooroorlogse generatie veel lichamelijke en geestelijke inspanning aan te pas moet komen, en dan vooral inspanning waar je geen plezier aan beleeft, voor dat er waardering komt. Werk dat je leuk vindt wordt met wantrouwen bekeken. Zo kom je niet in de hemel hoor.

Nou, waar je drollen ook lekker mee kunt maken, is Thaise currypasta. Ik ben er dol op. En ik bedacht al dat ik best een idioot kookboek zou kunnen maken rond rode en groene currypasta, zo ongeveer als dat net zo idiote maar toch leuke kookboek rond Nutella. Makkelijk te maken ook. Twee of drie of vier basisrecepten, en dan alleen maar variëren in de toevoegingen van vlees, vis en groente. Iedere keer volledig uitschrijven, niet verwijzen naar andere bladzijden, dan heb je zo een vuistdik boek vol. En dikke kookboeken zijn in, geeft niet wat erin staat.

Kalfslever met groenecurrysaus maakte ik gisteren. Uitstekend en klaar in no time. De lever is te vervangen door bijna om het even wat, biefstuk, kip, karbonaadjes, garnalen.

Zet een ovenschaaltje in de oven en zet die aan op 100 graden. Verhit een sliertje olie in een koekenpan en bak er de lever in op niet te hoog vuur. Afhankelijk van de dikte is 2-3 minuten per kant genoeg. Haal hem uit de pan, bestrooi nu pas met zout en leg in de schaal in de oven. Roer de currypasta en de kokosmelk door het bakvet. Laat even bubbelen tot de juiste dikte. Giet de saus over de lever en serveer. Erg lekker is om er een handje rauwe taugé en wat groene kruiden als koriander of munt op te leggen. Maar een klauwtje rucola werkt ook. Rijst en roergebakken groenten zijn er perfect bij.

Kalfslever met groenecurrysaus

Voor 4 personen

beetje olie

4 plakken kalfslever (of iets anders)

2 à 3 eetlepels groene Thaise currypasta

2 dl kokosmelk

100 gram taugé

verse koriander of munt

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.