HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kapucijners met spek en ui: Captain’s Dinner

Zo, daar zitten we dan. In niemandsland. Zo’n bleke woensdag tussen kerst en oud en nieuw, een dag vol verveling, zestien waakuren vol gestolde grijsheid, te bevechten met boeken, met youtube en lamlendige tweets. Gisteren hadden we tenminste nog de duidelijkheid van kliekjes verwerken, droog brood of louter sap drinken, paracetamol slikken, bloody mary’s klaarmaken. Maar nu moet alles weer ‘normaal’ zijn. En, is dat zo? Of stinkt uw huis nog zo erg naar het gourmetten dat u de deur uitvlucht?

Ik stel voor de aandacht te richten op de bereiding van iets grondstoffelijks, iets donkeredaags: kapucijners met spek. En dan zelf doen, hè, geen gevrot met blikken of potten.

Ik ontving een alleraardigst boek, Captain’s Dinner (Scriptum, 19,90), dat de culinaire historie van de Holland-Amerika Lijn beschrijft. Behalve likkebaardende anekdotes en foto’s staan er ook veel recepten in, zoals dat waar het boek naar vernoemd is: kapucijners met spek en ui, rookworst en zuur. Net als veel Nederlanders vandaag de dag doen, komen er gekookte aardappels bij. Vreemd. Kapucijners zijn koolhydratig genoeg om de piepers te vervangen. Maar ja, recent onderzoek bevestigde de verwarring die wij hebben over peulvruchten: is het nou groente, komt het in de plaats van aardappels of van vlees? Het Voedingscentrum zet het in hun schijfgedoe naast pasta. Hm. Het is alles tegelijk, dat is de ellende – en de glorie. Ik laat in ieder geval de aardappels weg en pas een paar dingen aan:

Week de kapucijners 8 uur of een nacht in ruim koud water. Voeg dan zout toe (echt! het vertraagt de garing niet) en kook ze heel zachtjes net aan gaar in circa 1,5 uur. Bak het spek zachtjes goudbruin. Bak de uien op niet te hoog vuur zacht en daarna goudgeel in een of ander vet. Warm de rookworst.

Tal Maes laat je nu de kapucijners afgieten, maar daar ben ik het niet mee eens. Dat doet zelfgekookte peulvruchten uitdrogen – en misschien wil je niet alles tegelijk gebruiken (klieken zijn fantastisch voor soep). Hengel dus de kapucijners met de schuimspaan uit de pan en voeg ze bij het spek. Meng er ook de gebakken uien door en misschien wat kookvocht. Breng op smaak met zout en peper en serveer met zuurwaar, mosterd, rauwe ui en worst.

Kapucijners op volle zee

Voor 4 personen

400 g droge kapucijners

250 g mager rookspek, in blokken

2 uien, in dunne plakken

beetje bakvet, olie, boter

1 slagersrookworst

mosterd, augurken, zilveruitjes, piccalilly

1 uitje, fijngesnipperd

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.