Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kapucijners met speklapjes

Culinair zonnetje

Grommend liep ik naar de supermarkt en viste er nog probleemloos een zak gedroogde kapucijners uit het schap. Storm en regen, weeeeeeestenwind, maar mij krijgen ze niet klein. Goed, dan hebben we net de winterjassen weggeborgen. Ik koop gewoon speklappen, rookspek, ik eet kapucijners met uien en mosterd en augurken en voor mijn part piccalilly.

Reculer pour mieux sauter. Geen asperges, geen aardbeien, geen artisjokken. Kan mij het schelen dat de kassière me raar aankeek bij het afrekenen van de bruine knikkertjes en het vette varkensvlees. Míjn haar zat tenminste goed en dat kon je van dat van haar niet zeggen. Opvallend trouwens hoe lelijk de mensen eruit zien, tegenwoordig. Lelijke kleren, lelijke koppen en die kapper in de buurt bakt er ook niks van. Iedereen kijkt chagrijnig trouwens, heel opvallend vind ik dat, maar dat komt natuurlijk doordat ze naar domme televisieprogramma’s kijken, bij pulpzenders die doelbewust cateren voor het smaakloze gedeelte van het volk. En konden de mensen nou nog maar iets lekkers koken, dan was er nog hoop. Maar niks hoor, ze magnetronnen schalen vol ellende, bakken mooie stukken vis naar de verdommenis, roeren hoerajus van poeder en eten platgekookte treurpasta met treursaus uit een treurpot.

Ik breng tenminste een culinair zonnetje in huis. Een zonnetje, ja! Iets op tegen? Zeg het maar, hoor! Nou dan.

Zet de kapucijners 8 uur of een nacht in de week in ruim water. Zet ze daarna op met veel vers water en breng aan de kook. Afschuimen bleek bij mij niet nodig, maar misschien is dat bij u anders. Laat heel zachtjes gaar koken in een ongeveer anderhalf uur. Smelt ondertussen de boter in een pannetje met deksel en smoor er de uien op laag vuur glazig in. Kruid met komijn, bak de knoflook 2 minuten mee en bewaar.

Voeg als de kapucijners bijna gaar zijn het spek toe en laat dat meegaren. Breng alles pas op het eind op smaak met zout. Giet de kapucijners af, meng ze met de uien en misschien nog een flinke lik boter. Draai er peper over. Wij eten de kapucijners met speklapjes: tevoren zouten en gewoon zachtjes bakken in wat vet. Wie wil geeft mosterd, piccalilly enzovoorts.

Kapucijners met speklapjes voor 4:
600 gram gedroogde kapucijners
2 uien, in plakken
2 tenen knoflook, geplet
1 eetlepel komijnpoeder
een paar eetlepels boter
200 gram gerookt mager spek in blokjes
4 speklapjes
zout en peper

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.