Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Karins geroosterde groente met chimichurri

Petje af voor Karin Luiten, die door de jaren heen een heel imperiumpje heeft opgebouwd met haar kookboeken, bijna allemaal gegrondvest op het principe ‘zonder pakjes en zakjes’. Dat is ook weer de ondertitel van het net verschenen boek Wereldgerechten (uitgeverij Rood, € 26,99). Als een Doña Quichot bevecht Luiten de molens van de voedselindustrie, dit keer Knorr (dat nergens in het boek genoemd wordt). De eerste aflevering Wereldgerechten van dat merk, lasagne bolognese, kwam in 1982 op de markt; vele volgden. Allemaal met standaard twee zakjes zout gemengd met kruiden, smaakversterkers, suiker en zetmeel, plus een instructie – alle verse waar moet je erbij kopen. Houvast voor kokers die niet van koken houden. Met de originele gerechten hebben ze weinig van doen. ‘Maar nu is het mooi geweest,’ schrijft Luiten. Om vervolgens 115 recepten te geven, vaak vega of met een vega-optie, die poederloos wél de originele smaak geven. Zonder je daarvoor in een knoop te leggen, want maakbaarheid staat voorop. In de marge van de pagina’s staan tips en vaak ook het waarom van bepaalde handelingen. Erg fijn.

Een recept! Chimichurri is een Argentijnse saus bij biefstuk. Maar bij groenten uit de oven past ze ook perfect. Ik kort de beschrijving iets in.

 

Geroosterde groente met chimichurri

Half hoofdgerecht voor 4 personen

 

Nodig:

± 250 g rauwe bietjes (rood of geel)

± 250 g wortel

± 250 g zoete aardappel

± 250 g pastinaak

100 g cashewnoten

4 eetlepels olijfolie

1 eetlepel gerookt paprikapoeder (pimentón)

 

Chimichurri:

75 ml olijfolie

50 ml rodewijnazijn

handvol peterselie

2 knoflooktenen

1 sjalot

1 rode peper (zonder zaadjes)

1 eetlepel oregano

 

Verwarm de oven op 200 °C. Pureer alle ingrediënten voor de chimichurri in de keukenmachine of met de staafmixer. Proef! Te flauw? Zout en/of chilivlokken erbij. Te zuur? Olie of een snufje suiker.

Schil de groente (bietjes en zoete aardappel zeker, wortel en pastinaak optioneel). Snijd alles in plakjes van zo’n 3-4 mm dik. Verdeel over 2 met bakpapier beklede bakplaten zodat ze de ruimte hebben. Hussel om met zout, peper, paprikapoeder en olijfolie. Hou rode bietjes wat apart van de rest als je niet wilt dat alles rood wordt.

Rooster 20 minuten in de oven. Strooi de laatste 5 minuten de cashewnoten erover en laat even meekleuren. Verdeel de groente met noten over een grote schaal. Schep er wat toefjes chimichurri op en geef de rest er los bij. Kan warm, maar ook prima op kamertemperatuur. Wijn erbij: stevige Spaanse rosé.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Karins geroosterde groente met chimichurri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.