Wijn

Kerstwijn 2010

En hier is mijn wijnselectie bij het Volkskrant kerstmenu. Als aperitief: een cardinal, ook wel communard: gekoelde rode wijn met een drupje crème de cassis, zwartebessenlikeur. Een rode kir dus. Schitterende manier om die fles Beaujolais Primeur weg te werken die anders toch niet te drinken is.

Dan de makreel en de soep.

Beide hebben een volle smaak, met zowel wat rijks, vette vis, spek, als iets fris, vinaigrette en biet, citroen, appel. Daar mag een niet te ranke witte wijn bij. Aanraders: Corette Viognier 2009, met een sappige vleug abrikozen (www.goudenton.nl, 6,95 euro), Chignin Bergeron 2009 ‘Une Exception’, brede witte uit de Savoie, riant lekker (www.vojacek.nl, 13,45 euro), en de Tokara 2008, een ‘witte Bordeaux’ uit Stellenbosch, Zuid-Afrika, van sauvignon blanc met wat sémillon, houtgerijpt en met een peilloos heerlijke diepte (Gall & Gall, nu 13,99).

Bij het hert zit een geconcentreerde saus met een vleug zoet, en ook de geroosterde pompoen is zoetig van smaak. Een volle, ronde rode met een beetje ruggengraat is het best op zijn plaats. Weer drie aanraders: Château de Gaudou 2007, Cahors, stevig met intens zwart fruit en een onverwacht souterrain  van aardse smaken (www.colaris.nl, 12,50 euro), Château Pontet-Caillou 2006, weelderig, comfortabel en rijk, vleugen karamel en koffie en een veel te lage prijs (www.dekawijnmarkt.nl 12,99 euro), en als klapper de Finca Valpiedra Rioja Reserva 2005, een hele staalkaart van aangename aroma’s en smaken, met de nadruk op rijp fruit en vanille van de rijping in vers eikenhouten vaten (Albert Heijn, 24,99 euro).

En dan bij het dessert, als afsluiting, een magnifieke geouderde port, zoals The Tawny van Graham’s. Niet rood, maar amberkleurig, intens en krachtig genoeg om het ijs en de karamel van repliek te dienen (www.wijnkring.nl, 19,95 euro). Smaakt ook fantastisch bij blauwe en oude, harde kazen.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.