GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept kikkererwten met komijn en boter

Recepten opschrijven kan op allerlei manieren. En dan bedoel ik niet alleen slecht en goed, maar ook uitvoerig of bondig, voor beginners of voor gevorderden. Chef-koks schrijven hele korte receptjes, maar dat is valse schijn. ‘Uitjes glaceren, saus monteren met olijfolie, vis op de huid bakken’ is voor amateurs te weinig om aan de gang te kunnen gaan.

Ik vaar in deze rubriek een middenweg. Niet alles tot in detail uitleggen, maar losjes praten over een handje dit, en een scheutje van dat. Opgegeven tijden zijn immer ‘ongeveer’. Dat heeft mijn voorkeur. Want uw koekenpan is de mijne niet, om van de oven maar te zwijgen. Oven zijn dingen met veel variatie; ingestelde temperaturen kloppen vaak niet. Zo kreeg ik van een lezer een klacht dat mijn recept voor een pâté de pommes de terre niet werkte. De aardappels waren na het voorgeschreven uur niet gaar. De lezer had de pastei vervolgens nog een kwartier in de oven gezet: weer niet. Na proeven ging het ding opnieuw de hitte in, en ook dat bood geen soelaas.

Nee, dat klopt. Ga maar na: langzaam stijgt binnenin de deegkorst de temperatuur. Als het vocht kookt, gaan de aardappels garen. Laat je hem nu iets afkoelen, dan is een kwartiertje oven niet voldoende om de massa binnenin opnieuw aan het koken te krijgen. Beter was geweest meteen na het uurtje oven door prikken met een satéstokje te checken of de aardappels zacht waren. Zo niet, dan was een extra kwartier wellicht wel voldoende geweest, maar dan zonder afkoelen tussendoor. Kijk, en dat had ik nou niet opgeschreven. Het is dikwijls meten en persen om informatie en instructie aardig binnen de marges te krijgen.

Resten mij nog zo’n tachtig woorden om u weer iets kookbaars te suggereren. Een fantasisch bijgerechtje uit de Libanese keuken: kikkererwten met komijn en boter, hummus balila.
Bak de pijnboompitten goudbruin in een drupje olie. Doe de knoflook erbij, draai het vuur uit en laat in de restwarmte eventjes garen. Meng de kikkererwten en de pijnboompitten met de boter, het citroensap en een snuf zout en warm door. Doe in een schaaltje en bestrooi met de komijn. Serveer warm, maar niet gloeiend heet.

Kikkererwten met komijn en boter voor 4:
50 gram pijnboompitten

drupje olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 blikje à 400 gram kikkererwten, uitgelekt
25 gram boter
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel gemalen komijn

Noot: veel meer Libanese recepten staan in het dossier Libanon.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.