Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Kikkererwtenpot met gebakken koriander en yoghurt

Nederland is een winderig land. Het kan zelfs binnenshuis winderig worden door het eten van bepaalde ingrediënten; peulvruchten hebben een terechte reputatie bijvoorbeeld. Jaren van participerend onderzoek hebben mij ertoe gebracht een gradueel lijstje te maken van verschillende soorten. Van linzen heb ik geen last, van kikkererwten ook niet. Het gaat vooral knellen bij nierbonen, de witte, zwarte, bruine, rode en gevlekte varianten van de phaseolus vulgaris, die oorspronkelijk uit Amerika komt. En laten die nou net de basis zijn van chili con en sin carne. De hap – gerecht klinkt te chic – waar ik voor het eerst in jaren weer trek in had. Nou, dacht ik, dan neem ik toch kikkererwten? Maar ja, toen was mijn culitreintje aan het rollen en sloeg ik nog andere sporen in. Enig recht op de naam chili was al verspeeld, nu hotsebotste ik dwars door landen en continenten, totdat ik eindigde met een vrolijk rommeltje van smaken dat de eters uitstekend beviel.

Mag ik even pleiten voor het weken en koken van de kikkererwten? Met geblikte lukt het ook goed, maar zelf bereiden is aardig en economisch. Je houdt van het gebruikelijk verkochte pondje droge erwten iets van drie literblikken over, goed voor hummus, soep en meer.

 

Kikkererwtenpot met gebakken koriander en yoghurt

Hoofdgerecht voor 4

 

500 g gedroogde kikkererwten

2 flinke uien, grof gesneden

3 + 2 eetlepels olijfolie (meer als je nepgehakt neemt)

300 g rundergehakt of nepgehakt

3 rode paprika’s, in reepjes

3 tenen knoflook, gehakt

30 g tomatenpuree

4 eetlepels oestersaus

chilivlokken of chilipeper

30 g korianderblad of meer

3 eetlepels limoensap

250 ml Griekse yoghurt

 

Week de erwten een nacht in heel ruim water en kook ze zachtjes gaar in 1-1,5 uur – proef. Zout mag er meteen bij tegenwoordig.

Bak de ui in 3 lepels olie tot hij glazig wordt. Voeg het gehakt, de paprika en de knoflook toe en bak omscheppend tot het gehakt los en gaar is. Doe de tomatenpuree en de oestersaus erbij plus een scheutje kikkererwtenkookvocht en smoor afgedekt 10 minuten.

Voeg ongeveer de helft van de kikkererwten toe en meng. Bewaar de rest in het vocht en gebruik voor iets anders. Breng het gerecht smaak met zout en iets pittigs.

Snijd de koriander fijn, ook de steeltjes. Bak in 2 lepels olie tot hij slinkt en donkergroen wordt. Doe er het limoensap bij en een snuf zout.

Serveer met de koriander bovenop en de yoghurt ernaast. Wijn: malbec uit Argentinië.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.