HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kip met cashewnoten

Tafeltje van vier bij de Thai. Twee keer kip met cashew, een rode curry met garnalen en een groene met varkensvlees: iedereen kaant zijn eigen schaaltje leeg.

Kijk, dat vind ik idiotie. Gekte. Die eters snappen er helemaal, ganselijk en totaal niets van. Je eigen schaaltje!

Eten is delen. Natuurlijk moet je wel eens in je eentje wat naar binnen schuiven voor de tv of in een restaurant, of trakteer je jezelf op een kroket op het station.  Maar echt eten is samen eten. Thuis doen we dat nog altijd, groente, aardappelen, als er zelf gekookt is komen er schalen of pannen op tafel. Maar stap een restaurant binnen en het is over met de pret. Millennia deelde iedereen alles; tot in de 19e eeuw stapelde men eettafels vol, waarna iedereen van allerlei kon pakken. Goed, daar waren regels voor, een etiquette die zei dat schalen in principe voor vier personen waren en je alleen mocht pakken van die gerechten waar je redelijkerwijs bij kon. Dat voorkwam dringen en langs elkaar heen reiken.

Het was in de loop van die 19e eeuw dat dat alles-tegelijk-op-tafel-principe, dat ‘service à la française’ heette, vervangen werd door de ‘service à la russe’, waarbij je in gangen at, één gerecht per keer, en iedereen hetzelfde kreeg. Handig als je van goed warm eten houdt, of als je bij elk verfijnd gerechtje een passende wijn wilt drinken.

Buiten de nuffigheid van het haute gastronomie slaat het echter nergens op. Aziaten, Mexicanen, eigenlijk 99 procent van de wereldbevolking eet zo niet. Die deelt. Dan proef je van veel meer smaken en dat is lekkerder. En dan ben je ook niet zo gek om met vier personen twee keer kip met cashew te bestellen; van één portie kun je allevier wel proeven, toch? Goed, thuis heb je meer nodig:

Verhit een scheut olie en roerbak er de kip in tot hij gaar is; dat duurt een minuut of 3, 4. Haal uit de pan en bewaar. Bak in het achtergebleven vet de gember, chili en knoflook tot de knoflook kleurt. Voeg de cashews, minimaïs, rode ui, lente-ui, paprika, broccoli en wat zout toe en bak nog 2 minuten op hoog vuur. Draai dan het vuur laag, roer de oestersaus door de groenten, dek af met een deksel en laat 5 minuten doorgaren. Meng de kip door de groenten en warm even door. Eet met pandanrijst.

 

Kip met cashewnoten

Voor 4 personen:

 

olie

250 gram kipfilet, in reepjes of blokjes

1 cm verse gember, fijngehakt

1 rode peper, gesnipperd (zonder zaad = minder pittig)

1 teen knoflook, gesnipperd

50 g cashewnoten

8 minimaïsjes, in stukjes

1 rode ui, in flinters

2 lente-uien, in stukjes

2 rode puntpaprika’s

200 gram broccoliroosjes, in heel kleine stukjes

4 eetlepels oestersaus

 

***

19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar Italië. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer in De Marken! Klik hier voor details.

4 reacties op “Recept kip met cashewnoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *