Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kippenvleugeltjes met jeneverbes en sinaasappel

Waar zouden wij zijn zonder kruiden? Nee, ik bedoel het serieus. Zet al die trivialiteiten als extra bezuinigingen en nieuwe PvdA-voorzitters en genadezessen voor studenten even opzij en buig u met mij over die essentiële vraag: hoe zou ons leven eruit zien zonder culinaire aromabrengers? Verdraaide grijs, mooi, zijn we het daarover eens. Grijs, bleek, suf, saai. We zouden door het leven strompelen als geurdoven, langetandend van eetmoment naar eetmoment – maaltijden zou ik ze niet meer durven noemen. Eten zou voeden worden, met een gevaarlijke verlaging van het bewustzijn als gevolg. Lagere voorhoofden, naar elkaar groeiende wenkbrauwen, matjes in de nek, verkorting van benen en langere armen, dat alles zou erbij horen, met als uiteindelijke consequentie een terugkeer naar de primitieve veiligheid van de boomtakken.

Maar zo ver is het nog niet. Voorlopig kunnen wij ons nog koesteren in de troost van koriander, basilicum, kaneel, tijm en citroenschil. Recent gepubliceerd onderzoek liet zien dat bladderende hoogbejaarden intellectuele vooruitgang boekten na het enige dagen gamen met een computer. Ik zeg: laat ze maar eens kokkerellen met kruiden. Intense aroma’s hebben een veel prikkelender werking op de beschimmelde grijze cellen! Als handboek raad ik dan het zojuist verschenen prachtwerk ‘Kruiden & Specerijen’ aan, van Hans Gerlach (uitgeverij Karakter, 22,50). Het heeft voor deze doelgroep misschien een beetje klein lettertje, maar inhoud en vormgeving inspireren volop. De indeling is modern, naar sfeer en emotie, in categorieën als ‘aards & oosters’, ‘etherisch & fruitig’ en ‘zoet & troostend’. Ook zeer geschikt voor jongere kokers dus. Die houden ook vast van kluiven, en dus leen ik een recept voor kippenvleugels met jeneverbes-sinaasappelmarinade:

Spoel de sinaasappels af onder een hete kraan en wrijf ze droog. Rasp er heel dun de schil af – alleen het oranje, niet het wit. Pers de sinaasappels uit. Roer in een pannetje het sap en de schil om met de suiker, sojasaus, jeneverbessen en knoflook. Breng aan de kook en reduceer tot de helft. Zeef de marinade.

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtovens 180). Leg de kippenvleugels op een diepe bakplaat, bestrooi met zout en peper en hussel met olie. Braad ze 20 minuten. Draai ze om en braad nog 5 minuten. Hussel daarna met de marinade en braad nog eens 5 minuten.

 

Kippenvleugels met jeneverbes en sinaasappel

Voor 4 personen

 

2 sinaasappels

2 eetl. bruine suiker

3 eetl. sojasaus

2 theelepels jeneverbessen, gekneusd

3 tenen knoflook, gehakt

20 kippenvleugels

2 eetl. olie

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.