GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept kipsalade met roomvinaigrette

Wine Blogging Wednesday 2

Vandaag is het weer de eerste woensdag van de maand, en dus Wine Blogging Wednesday. Nee, ik ga er niet iedere keer aandacht aan geven, hoe sympathiek het initiatief ook is; dat zou te veel een keurslijf zijn. Maar vandaag nog ene keer wel. Het is een a-commerciele opzet van een stel wijnwebloggers, die ons proberen over te halen twee wijnen tegelijk open te maken en te proeven, ter leering ende vermaek, om daar vervolgens een mening over te geven.

Je kunt jarenlang elke dag een andere wijn inschenken en er nauwelijks iets van leren. Het is namelijk verdraaide moeilijk de smaak van gisteren te vergelijken met die van vandaag. Twee, of drie, of nog veel meer flessen tegelijk open is voor veel mensen dan ook een openbaring. Dit keer gaat het om twee Chardonnays, en om u niet zoals een maand geleden naar twee adressen te sturen, komen ze allebei bij dezelfde winkel vandaan. De ene is een Mâcon Villages, de ander een Unoaked Chardonnay uit Australië, wijnen van tegen de zeven euro de fles. Details op www.wijnkronieken.nl, www.wijnsuggestie.nl of wijnerij.web-log.nl. Ik heb ze nog niet in mijn glas gehad, maar verwacht nette Chardonnays, de Australiër wat voller en genereuzer, met misschien een piepklein, verstopt zoetje, de Mâcon wat strakker. Natuurlijk kun je ze zo proeven. Maar met iets erbij is wel zo aardig.

Een rijke zomersalade met roomvinaigrette: Zet de oven aan op 225 graden. Pocheer de kipfilet door hem in goed gezouten, kokend water te laten glijden, het vuur uit te zetten en een kwartier afgedekt te laten staan. Haal eruit, laat afkoelen tot handwarm en snijd hem in plakken. Kook apart of in de kippenbouillon de krieltjes net aan gaar in een minuut of 8, laat afkoelen en snijd ze in helften of kwarten. Meng met zout.
Leg de repen paprika en courgette naast elkaar in een ovenschaal en meng met wat olie. Bak 8 à 12 minuten in de oven, tot ze half gaar zijn. Laat afkoelen. Klop een vinaigrette van 4 lepels olie, de azijn, de room, zout en de tijm. Meng de aardappeltjes en de kip voorzichtig met ruim de helft van de dressing en laat een poos koel intrekken. Meng op het laatst de courgette, paprika en rucola met de rest van de vinaigrette en verdeel alles over borden.

Kipsalade met roomvinaigrette voor 4:
250 gram kipfilet
300 gram ongekrabte krieltjes
2 paprika’s, kleur naar wens, in brede repen
1 courgette, in plakken
olijfolie
3 eetlepels azijn
1 dl crème fraîche
beetje tijm
handvol rucola

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

2 reacties op “Recept kipsalade met roomvinaigrette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.