Wijn

Knapperige Sauvignon Blanc uit Slovenië

Slovenië, het is niet het eerste land waar ik aan denk als het om wijn gaat. Niet het tweede ook. Zal ik nog maar even vertellen waar het ligt? Ten oosten van Noord-Italië, onder Oostenrijk, boven Kroatië, links van Hongarije. Vreselijk lang Habsburgs geweest, wat recentelijker Joegoslavisch, maar in grijze tijden Romeins. De wijnbouw is dan ook allerminst nieuw. De focus op kwaliteit wel – communistische leiding had dat gewoon een tijdje verhinderd. Ik reed er onlangs rond, bewonderde het donzig groene landschap en proefde de wijn.

In het binnenland was het voornamelijk wit, van druivenrassen als furmint en sauvignon blanc. Sappige versies ervan staan bij Jumbo (Puklavec & Friends) en de winkels aangesloten bij de Wijnkring (Gomila). Puik spul voor prijzen van 6 tot 10 euro. De focus gaat dit keer echter op de Verus Sauvignon Blanc 2010, een klaterende fontein van fruit en sap, citrus, bessen, kiwi’s. Koel maar niet koud van karakter, en dus ook uiterst opwekkend in het najaar. Verus is een wijnbedrijf van drie vrolijke vrienden, die pas vier jaar geleden voor zichzelf begonnen. Gezien de hartelijke ontvangst van hun wijn in de Grote Wereld zijn ze nog immer vrolijk, en zo hoort het ook. Past deze wijn bij gebakken aardappels? Natuurlijk. Elke wijn past bij gebakken aardappels. En bij vrolijkheid.

Verus Sauvignon Blanc 2010, Slovenië, Grape District, € 9,95.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.