Wijn

Knapperige Sauvignon Blanc uit Slovenië

Slovenië, het is niet het eerste land waar ik aan denk als het om wijn gaat. Niet het tweede ook. Zal ik nog maar even vertellen waar het ligt? Ten oosten van Noord-Italië, onder Oostenrijk, boven Kroatië, links van Hongarije. Vreselijk lang Habsburgs geweest, wat recentelijker Joegoslavisch, maar in grijze tijden Romeins. De wijnbouw is dan ook allerminst nieuw. De focus op kwaliteit wel – communistische leiding had dat gewoon een tijdje verhinderd. Ik reed er onlangs rond, bewonderde het donzig groene landschap en proefde de wijn.

In het binnenland was het voornamelijk wit, van druivenrassen als furmint en sauvignon blanc. Sappige versies ervan staan bij Jumbo (Puklavec & Friends) en de winkels aangesloten bij de Wijnkring (Gomila). Puik spul voor prijzen van 6 tot 10 euro. De focus gaat dit keer echter op de Verus Sauvignon Blanc 2010, een klaterende fontein van fruit en sap, citrus, bessen, kiwi’s. Koel maar niet koud van karakter, en dus ook uiterst opwekkend in het najaar. Verus is een wijnbedrijf van drie vrolijke vrienden, die pas vier jaar geleden voor zichzelf begonnen. Gezien de hartelijke ontvangst van hun wijn in de Grote Wereld zijn ze nog immer vrolijk, en zo hoort het ook. Past deze wijn bij gebakken aardappels? Natuurlijk. Elke wijn past bij gebakken aardappels. En bij vrolijkheid.

Verus Sauvignon Blanc 2010, Slovenië, Grape District, € 9,95.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.