HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept knoflookkarbonaadjes met linzensalade

Ik moest er over nadenken, lezers. Waarom zaten de donkere wolken niet alleen boven mijn hoofd, maar ook erin? Boos, kwaad, verdrietig, nijdig, moedeloos, het schurkt allemaal door mijn gemoed. Eigenlijk zou ik ergens in de buurt van Bordeaux zitten, maar op de vlucht voor omineuze weersvoorspellingen werd het Carcassonne. Waar het koud blijkt, waar een hufterige wind hoest en waar de hemel meent regen te moeten laten neerdalen op mijn vakantievierende bol. Kortom, boos, kwaad, verdrietig, mijn innerlijk is gekwetst en met mijn uiterlijk ging het ook maar zozo, want kamperen blijkt koud klooien.

Onze leuke nieuwe tent was gekocht op droog, heet weer. Maar weet je wat het ergste is? Mijn wereldbeeld is aangetast. Een van de onderdelen daarvan was ‘juli in de mediterrannee = goed weer’. Goed, dan was er eens een mindere dag, met een onweersbui. Maar daarna zinderde de barometer weer omhoog. Het was zo simpel: als we waar dan ook waren, ’s zomers, en het weer viel tegen, dan duwden we het gaspedaal naar beneden tot we olijfbomen zagen, parasoldennen, tot we cicaden hoorden zagen in de steeneiken. Maar nu is mijn vertrouwen geschonden.

Carcassonne, Toulouse en Castelnaudary zijn beroemd vanwege hun eigen versies van cassoulet, een moddervet, loodzwaar gerecht van bonen, varkensvet en per stad verschillende assortimenten vlees, lam, eend, varken, patrijs zelfs, in het najaar. Heerlijk. Mij is niet gauw iets te moddervet of loodzwaar, mits ik honger genoeg heb. Nou, dat krijg je wel als iemand de zomer onaangekondigd door de herfst vervangt.

Ik ga geen recept van cassoulet geven. Dat is lang en de bereiding kost veel tijd. Maar peulvruchten zijn wel wat je nodig hebt met het weer dat Europa nu teistert. Laten we een linzensalade maken, met wat tomaat, en er dan knoflookkarbonaadjes bij grillen. Roer de ui, mosterd, azijn, olie en wat zout grondig door elkaar en meng met de uitgelekte linzen en de stukjes tomaat. Wrijf de karbonaadjes in met zout en geperste knoflook. Gril ze in een niet te gloeiendhete grillpan en draai elke 1,5 minuut om – 6 à 7 minuten totaal is wel genoeg. Poeder er een beetje komijn over en eet. Aanbevolen wijn: die uit de tweede fles.

Knoflookkarbonaadjes met linzensalade

Voor 4 personen

1 uitje, fijngesnipperd

1 eetlepel scherpe mosterd

3 eetlepels azijn

5 eetlepels olijfolie

2 blikjes à 400 ml linzen

3 tomaten, vocht verwijderd, in stukjes

4 schouderkarbonaadjes

zeker 4 tenen knoflook, geperst

1 à 2 theelepels gemalen komijn

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Eén reactie op “Recept knoflookkarbonaadjes met linzensalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.