Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Kruidige kippenlevertjes met dille-yoghurt

Wat als ik nou… De meeste van mijn volkskeukenrecepten beginnen met die gedachte. Ik sprak laatst een lezer die me vroeg of ik de gerechten allemaal zelf bedacht en die stomverbaasd was toen ik dat bevestigde. En me daarna complimenteerde. Fijn, dank, maar ‘zelf bedacht’ is natuurlijk betrekkelijk. Er is niks nieuws onder de zon en als ik verzin om in chocolademousse de suiker door zout te vervangen (niet doen hoor!) is er vast al ergens een gelauwerde sterrenkok in Knieshout of Nieuw-Honkelsteen die dat al deed.

Kunstmatige intelligentie heb ik nog niet gebruikt, het is doorgaans voldoende om op dat ‘wat-als-ik-nou’-knopje te drukken om op wat aardigs te komen. Zo begon ik onlangs na het kopen van kippenlevertjes met het denken aan ‘mijn’ köfte. Die ik anders kruid dan de Turken dat gewoonlijk doen; ik neem gemalen komijn en koriander, dat illustere duo dat in allerlei wereldkeukens optreedt, van Mexico via het Midden-Oosten tot India en Indonesië. Kippenlevers combineer ik gewoonlijk met zoetere smaken, ketjap manis en ui voorop, in balans gebracht met wat pittigheid. Maar nu trok ik ze in de specerijenhoek. En als ik dan toch aan köfte dacht kwam er yoghurt om de hoek kijken. Altijd lekker bij gebraden vlees, zeker als er wat dille doorheen mag.

Zo gezegd, zo gedaan, want alles moet geprobeerd – sommige bedenksels blijken gewoon niet lekker. Dit wel.

 

Kruidige kippenlevertjes met dille-yoghurt

Hoofdgerecht voor 3-4 personen

 

2 tenen knoflook, geperst

enkele takjes dille, fijngehakt

5 eetl. olijfolie

sap van 1 limoen

150 ml yoghurt

500 g kippenlever

2 lente-uien

1 uitje, liefst rood, gesnipperd

1 theel. komijnpoeder

1 theel. korianderpoeder

 

Roer een kwart van de geperste knoflook, de dille, 2 eetlepels olijfolie en een kneep limoensap door de yoghurt. Breng op smaak met zout en bewaar buiten de koelkast, anders is het straks zo’n koude kwak bij de levertjes.

Snijd de kippenlevertjes in stukken. Snijd de lente-uien schuin in dunne plakjes. Verhit 3 eetlepels olijfolie en bak er de rode ui eventjes in, zeg 1 minuut. Voeg de levers en resterende knoflook toe en bak af en toe omscheppend tot de rauwe kleur verdwenen is. Doe er specerijen en lente-ui erbij plus wat zout en een kneep limoensap. Dek af en laat op laag vuur nog 3 minuten garen. Geef de dille-yoghurt ernaast, niet erover. Ik at er witte rijst bij en schonk mezelf een glas côtes-du-rhône in – die drinken we te weinig vandaag de dag.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.