Wijn

La Ina Fino, Pedro Domecq

De zomerstop van het Volkskrant Magazine is weer voorbij en dus zijn er weer weekendmenu’s en een bijbehorende wijn. Dit keer heb ik een sperziebonensalade met tomatenvinaigrette bedacht, gevolgd door zeebaars met citroen, tahinsaus en olijven, en een zomerpudding met frambozen toe. Bij de vis kwam ik uit op een droge sherry. Jazeker, sherry in plaats van ‘gewone’ witte wijn…

Waarom

De saus bij de zeebaars rust op twee smaakpijlers, bitter en zuur. Genoeg om gewone witte wijnen en rosés te reduceren tot bleke watertjes. De omgeving van waaruit het recept komt, Libanon, twijfelt niet en drinkt arak, een soort pastis, bij het eten. Maar ik kom terug bij een oude liefde: droge sherry. Inderdaad, sherry bij het eten, koel en intens.

Smaak

La Ina van het huis Pedro Domecq is net zo’n klassieker als de eerder in deze rubriek besproken Tio Pepe en Fino Quinta. Alledrie hebben ze hun eigen smaak en karakter. La Ina is nog net eventjes zilter, zo lijkt het, wat mineraliger, steniger. En beendroog natuurlijk, geen zoetje in de verste verte. Drink hem zo uit de koelkast, liefts buiten, onder de parasol.

Verkrijgbaar

Slijters en wijnhandels, circa 7 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.