Wijn

Wijn van Kleyn: barokke Lagrein uit Alto-Adige

Het is een bijzonder hoekje van Europa, daar onder de Alpen. Mussolini heeft met energie geprobeerd Südtirol te veritaliaansen, maar dat lukte alleen met de hoofdstad Bozen – Bolzano. Overal elders ging men door met Duits spreken. De regio ging als Alto-Adige na 1918 van Habsburgse handen in Italiaanse over als bedankje voor de oorlogsinspanning aan de kant van de winnaars. Tegenwoordig nijveren de bewoners in de steile dalen in de appelteelt, het toerisme en het maken van huiveringwekkend goede wijn.

Aan de noordkant van Bozen en inmiddels helemaal ingesloten door buitenwijken ligt het benedictijner klooster Muri-Gries, netjes voorzien van een wulps barokke kerk met veel engeltjes en gouden krullen, plus een serieus wijnbedrijf. Daar is men trots op de wijngaarden met oude stokken lagrein, een inheems druivenras. Je zou onder alpiene omstandigheden misschien alleen witte wijn verwachten, maar hola, Südtirol kent in de dalen ’s zomers een weldadig mediterraan klimaat. De Lagrein 2016 gluurt zwart van achter het glas en dampt van viooltjes en verse pruimen met een streepje chocola en kruidnagel. Zeer sappig en intens van smaak, zingt gregoriaans op het hoogste niveau.

 

Lagrein 2016, Muri-Gries, Südtirol

Goedewijn.info, €15,50

 

Prijs/kwaliteit 9-

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.