HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept lasagne met pesto, ricotta en courgette

Zo is de vakantie dan weer begonnen. En het was weer erg gezellig, op de snelweg. Met z’n allen de grens over, met z’n allen tanken, met z’n allen naar de wc. Maar wij konden tenminste lekker langs alle caravans, campingcars en auto’s met aanhangers rossen. Helemaal naar de Bourgogne, waar de Volkskrant natuurlijk helemaal niet op de dag zelf in de winkels ligt. Te ver van de drukkerij in Nederland, te ver van die in Marseille. Online kan ik lezen hoe de overwonnenen in triomf over de Amsterdamse grachten worden gevaren, maar het interesseert me niks meer. Hier in de Tonnerrois verengt mijn blik zich ernstig. Er blijven nog slechts twee focuspunten over: hoe reduceren we de jungle van ongewenste plantengroei om het huis, en wat eten we vanavond.

Onderwerp één is mijn vrouws verantwoordelijkheid, nummer twee de mijne. Dat geeft duidelijkheid. Als een broedse kip staar ik over het groen en laat mijn culinaire hersens werken. Voor mijn geestesoog rolt net zo’n band voorbij als vroeger bij Mies Boumans Eén van de Acht, maar met courgettes, lamskoteletjes, takken salie en tijm, verse geitenkaasjes in olijfolie en frambozen erop.

Morgen komen Tim en zijn vriendin Marit. Wat krijgen ze voorgezet? Een verse creatie van mijn dochter Charlotte: lasagne met pesto, ricotta en courgette. Maak eerst de pesto: draai de gewassen en in de slacentrifuge gedroogde basilicum met 40 gram Parmigiano, de pijnboompitten, knoflook, een snufje zout en een gulle scheut olijfolie glad. Voeg meer olie toe als het niet meteen lukt.

Schil de courgettes met de kaasschaaf en snijd de schil in piepkleine blokjes. Snijd de geschilde courgette in dunne plakjes. Prak de ricotta fijn en meng er 40 gram parmigiano door, plus zout en peper en een drupje melk om het smeuïg te maken.

Roer 4 eetlepels water door de pesto. Vet een ovenschaal in met 2 lepels olie. Leg er een laag goed natgemaakte lasagne in (breek ze zonodig), gevolgd door wat pesto. Verdeel daar plakjes courgette en dan de helft van de ricotta over. Maak weer een laag natte lasagna. Doe er pesto op, en de gehakte courgetteschil. Maak meer lagen, maar eindig altijd met ricotta bovenop. Strooi de rest van de parmezaan erover en bak een minuut of 50 in een oven op 200 graden, de eerste 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie.

Lasagne met pesto, ricotta en courgette

Voor 4 personen

1 flinke bos of plant basilicum (minstens 60 gram)

120 g Parmigiano Reggiano, geraspt

50 g pijnboompitten

1 teen knoflook

2 à 3 dl van je beste olijfolie

1 courgette

500 g ricotta

drupje melk

300/400 g lasagnavellen

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Eén reactie op “Recept lasagne met pesto, ricotta en courgette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.