Vorige week mocht ik als panellid meeproeven in een potjespestotest van Kassa-tv. Het was reuze gezellig, met Koken met Karin, Mario Uva, Nicoletta Tavella en Paul van Eijndhoven, maar de pesto’s… Allemachtig, wat een ellende. Voor alle duidelijkheid: het ging alleen om potjes, houdbare potjes. Koelvers deed niet mee. Kijk hier naar onze proefverrichtingen en de dramatische uitslag. En schakel vervolgens subiet over naar mijn eigen pestorecept voor de Ware Smaak.
Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor 2021. En bij mij kun je ze gesigneerd krijgen! Klik hier om ze te bestellen.
Op 8 februari 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie.
8 reacties op “Pestotest bij Vara’s Kassa: diepe droefenis”
Toevallig draaide ik net voor de uitzending van de pestotest mijn eigen pesto, met verse basilicum, knoflook, parmaggio en olijfolie. Komt een van de gasten de keuken in, ziet de pesto en vraagt of ik er kleurstof in had gedaan. Nee, pesto is altijd helder groen, basilicum is dat toch ook!
Die gast verpestte de halve maaltijd door maar steeds terug te komen op mijn pesto 'met additieven'. "Echte pesto hoort heel donker groen te zijn, want dat zijn alle merken uit de winkel ook."
(Dat was de eerste en de laatste keer dat die persoon hier mee mag eten.)
Vrijwel alle potjespeto's waren olijfgroen: groen met bruin erdoor dus. Eigen pesto is heldergroen en kan met even staan donkerder worden, door iets oxidatie van de basilicum. Dus inderdaad: afvoeren zulke zeurkousen.
In Frankrijk verkopen ze Pistou; basicicumblad met alleen zout en olijfolie toegevoegd. Dat is heel eetbaar. In pistousoep natuurlijk, maar ook wel bruikbaar om Itaiaanse pesto mee te maken, al gaat er natuurlijk niets boven vers.
Vers dan bij voorkeur niet de planten met die ronde blaadjes, maar met die kleinere en wat puntigere, zijn pittiger van smaak. Ook hier in NL soms wel te krijgen. Trouwens prima zelf te kweken met zaad van het tuincentrum.
Ik vind ongebrande cashew-nootjes ook een prima alternatief voor de hier meestal verkochte Chinese 'pinoli'. Beetje walnoot erin kan soms ook lekker zijn. Als basilicum wat te laf is, haal ik de smaak op met een beetje zwarte peper.
Naar mijn smaak wordt het met cashew altijd wat te 'zoet'. Net als in het topicje over de appeltaart loont het m.i. gewoon even langs de notenbar te gaan en de goede nootjes te kopen. Ik heb echter vanuit Amsterdam makkelijk praten 😉
Bedoel je met de puntige blaadjes de Thaise variant?
Overigens ben ik benieuwd hoe de platte bakjes die in de delicatessenhoek (inderdaad, koelvers) worden verkocht het eraf zouden brengen.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. OkPrivacyverklaring
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
8 reacties op “Pestotest bij Vara’s Kassa: diepe droefenis”
Toevallig draaide ik net voor de uitzending van de pestotest mijn eigen pesto, met verse basilicum, knoflook, parmaggio en olijfolie. Komt een van de gasten de keuken in, ziet de pesto en vraagt of ik er kleurstof in had gedaan. Nee, pesto is altijd helder groen, basilicum is dat toch ook!
Die gast verpestte de halve maaltijd door maar steeds terug te komen op mijn pesto 'met additieven'. "Echte pesto hoort heel donker groen te zijn, want dat zijn alle merken uit de winkel ook."
(Dat was de eerste en de laatste keer dat die persoon hier mee mag eten.)
Ik vergeet de pijnboompiten te noemen 😉
Begrijpen we, toch, iedereen?
Vrijwel alle potjespeto's waren olijfgroen: groen met bruin erdoor dus. Eigen pesto is heldergroen en kan met even staan donkerder worden, door iets oxidatie van de basilicum. Dus inderdaad: afvoeren zulke zeurkousen.
In Frankrijk verkopen ze Pistou; basicicumblad met alleen zout en olijfolie toegevoegd. Dat is heel eetbaar. In pistousoep natuurlijk, maar ook wel bruikbaar om Itaiaanse pesto mee te maken, al gaat er natuurlijk niets boven vers.
Vers dan bij voorkeur niet de planten met die ronde blaadjes, maar met die kleinere en wat puntigere, zijn pittiger van smaak. Ook hier in NL soms wel te krijgen. Trouwens prima zelf te kweken met zaad van het tuincentrum.
Ik vind ongebrande cashew-nootjes ook een prima alternatief voor de hier meestal verkochte Chinese 'pinoli'. Beetje walnoot erin kan soms ook lekker zijn. Als basilicum wat te laf is, haal ik de smaak op met een beetje zwarte peper.
Max,
Naar mijn smaak wordt het met cashew altijd wat te 'zoet'. Net als in het topicje over de appeltaart loont het m.i. gewoon even langs de notenbar te gaan en de goede nootjes te kopen. Ik heb echter vanuit Amsterdam makkelijk praten 😉
Bedoel je met de puntige blaadjes de Thaise variant?
Overigens ben ik benieuwd hoe de platte bakjes die in de delicatessenhoek (inderdaad, koelvers) worden verkocht het eraf zouden brengen.
Dat u nog geen tv-kok bent. Onbegrijpelijk!
Of wilt u niet?
Dan moet je kok zijn (ben ik niet) en jong (ben ik niet) en handsome (mwah).