Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept little gems met aardappel en zacht ei

Leeg hoor, Navarra. Ontzettend leeg, roerloos leeg, ogen knijpend tegen het licht leeg. Net als de rest van Spanje, maar daar was ik afgelopen week even niet, en in Navarra wel. Ik ging wijnproeven in dat stukje van Spanje, bungelend onder de plek waar het Spaanse Biskajewater het Franse ontmoet. Lekkere wijnen, goede wijnen, te lang beschouwd als een goedkoop alternatief voor Rioja. Voor de Spanjaarden betekende Navarra vroeger maar één ding: rosado. En inderdaad, nog steeds maakt Navarra een hoop rosé, meestal diep roze van tint, kauwbaar van smaak. Inmiddels is er ook wit, verbluffende chardonnays van Bourgogneniveau zelfs, maar ja, wie zit daarop te wachten als ze niet minder dan de helft van Bourgogne kosten? Het opvallendst waren de rode wijnen, gulle jonge, sappige crianza’s en me vol in het gezicht rakende reserva’s, rijp, rond, om verliefd op te worden.

En we aten. Wijn kan niet zonder eten en dus schransden we ons langs tapas, langs lunches bij de wijnboeren zelf, langs diners in restaurants. Opvallend: Navarrezen hebben iets met ei. Met niet helemaal gare eieren, om precies te zijn. Gepocheerd, zachtgekookt, op allerlei gerechten kwam een eitje. Waarvan de zachte dooier dan alle smaken bij elkaar pakte en een verdiepinkje hoger zette. Dus dat gaan we lekker jatten.

Het zuiden van Navarra, langs de Ebro, is een groentetuin. Daar komen de cogollos de Tudela vandaan, de minislakropjes die wij als little gems in de winkel vinden. Bij gebrek daaraan neem je wat grof gesneden romanasla.

Week de paddestoelen een kwartier in wat warm water. Fruit de ui glazig in een flinke scheut olie (veel olie geeft de ware Spaanse smaak). Knijp de paddestoelen uit en bak even mee. Voeg de aardappelen, de knoflook en een drup van het weekvocht toe met wat zout, sluit de pan en laat op laag vuur garen. 20 minuten zal genoeg zijn. Schep om en kijk of het goed gaar is. Draai dan het vuur uit, onder het deksel blijft het nog wel even warm. Kook de eieren zacht, laat schrikken en pel ze voorzichtig. Snijd de little gems in parten of stukken. Verdeel er op de borden aardappel op en naast en bekroon met een eitje dat je op het allerlaatst doormidden snijdt.

Little gems met aardappel en zacht ei

Voorgerecht voor 4 personen

10 gram gedroogde paddestoel (eekhoorntjesbrood of iets anders)

1 uitje, fijngesnipperd

olijfolie

400 gram vastkokende aardappelen, in heel kleine blokjes, met of zonder schil

2 tenen koflook, gehakt

4 eieren

2 little gems

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

2 reacties op “Recept little gems met aardappel en zacht ei

  1. Klinkt heerlijk. Ik vind het ook lekker om de in de lengte gehalveerde slakropjes even om en om kort te bakken net voor het opdienen (in andere pan of schuif de aardappelen even opzij).

  2. Het is werkelijk heerlijk. Een variatie is om er een klein afgespoeld ansjovisje op te leggen. Maakt het nog net iets pittiger. Maar zonder is ook top.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.