Wijn

Madiran, Bouscassé Vieilles Vignes

Madiran, in vervlogen tijden de redding van Bordeauxwijnen in magere jaren, was in de 20ste eeuw weggezakt in vergetelheid. Er was weliswaar een eigen appellation in het tochtige hoekje van Zuidwest-Frankrijk, maar er werd alleen uiterst boerse, onbeduidende wijn gemaakt. In de jaren tachtig was het Alain Brumont die dat veranderde. Met moderne kennis en techniek maakte hij van de lokale druif, tannat, dijken van wijnen. Enige bezwaar: ze hadden door hun hoge gehalte aan schurende tannines (looizuur) jaren nodig om drinkbaar te worden. En dan nog…

Kenmerken

Wijnmodes komen, wijnmodes gaan. Brumont verloor zijn status van knuffeldier bij de sommeliers. Sinds die tijd is de wijnwereld veranderd, zijn de smaakvoorkeuren veranderd. En opeens dook Brumont weer op, vernieuwd, verfrist, bij Gall & Gall nog wel. Nog steeds zijn zijn Madirans kanjers van wijnen, maar het al te hoekige is er af. Neem deze Bouscassé Veilles Vignes 2000. Zeven jaar oud, maar, of juist daardoor, helemaal op dronk, dik, vlezig, met een verrukkelijk klein stinkertje in de geur en een kamerbrede smaak. Een wijn om de vleeseters bij het kerstdiner in één keer plat te krijgen. Een wijn als een gebouw.

Drinken

Bij smaakvol vlees, geen kalkoen of ander wit spul, maar haas, biefstuk, lam of varken, liefst met een rijke saus. Kaas mag ook, mits (half)hard en niet oud of overjarig.

[info]

Madiran, Bouscassé Vieilles Vignes 2000, Alain Brumont kost bij Gall & Gall 24,99 per fles, maar kaarthouders betalen 14,99. De Gallkaart kost… tien euro!

***

19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar Italië. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer in De Marken! Klik hier voor details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *