Wijn

Madiran, Bouscassé Vieilles Vignes

Madiran, in vervlogen tijden de redding van Bordeauxwijnen in magere jaren, was in de 20ste eeuw weggezakt in vergetelheid. Er was weliswaar een eigen appellation in het tochtige hoekje van Zuidwest-Frankrijk, maar er werd alleen uiterst boerse, onbeduidende wijn gemaakt. In de jaren tachtig was het Alain Brumont die dat veranderde. Met moderne kennis en techniek maakte hij van de lokale druif, tannat, dijken van wijnen. Enige bezwaar: ze hadden door hun hoge gehalte aan schurende tannines (looizuur) jaren nodig om drinkbaar te worden. En dan nog…

Kenmerken

Wijnmodes komen, wijnmodes gaan. Brumont verloor zijn status van knuffeldier bij de sommeliers. Sinds die tijd is de wijnwereld veranderd, zijn de smaakvoorkeuren veranderd. En opeens dook Brumont weer op, vernieuwd, verfrist, bij Gall & Gall nog wel. Nog steeds zijn zijn Madirans kanjers van wijnen, maar het al te hoekige is er af. Neem deze Bouscassé Veilles Vignes 2000. Zeven jaar oud, maar, of juist daardoor, helemaal op dronk, dik, vlezig, met een verrukkelijk klein stinkertje in de geur en een kamerbrede smaak. Een wijn om de vleeseters bij het kerstdiner in één keer plat te krijgen. Een wijn als een gebouw.

Drinken

Bij smaakvol vlees, geen kalkoen of ander wit spul, maar haas, biefstuk, lam of varken, liefst met een rijke saus. Kaas mag ook, mits (half)hard en niet oud of overjarig.

[info]

Madiran, Bouscassé Vieilles Vignes 2000, Alain Brumont kost bij Gall & Gall 24,99 per fles, maar kaarthouders betalen 14,99. De Gallkaart kost… tien euro!

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.