Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept Marokkaanse omelet met groenten

Een bezoek aan Marokko is een kijkje in de Middeleeuwen. Nu zullen er wel weer allerlei mensen over me heen vallen die die opmerking politiek niet correct vinden, maar dan begrijpen ze me niet. In de stad hameren, naaien en weven handwerkslieden geduldig op al die lampen, kleden, sieraden en meubels die wij vaak mooi vinden. Arbeid is goedkoop, grondstoffen zijn duur, en al die nijverheid gebeurt in half open werkplaatsjes, precies zoals bij ons, maar dan eeuwen terug.

Mar

Op het platteland zijn overal, overal mensen. Mechanisatie heeft nog nauwelijks plaatsgevonden. Arme boeren bewerken het land met de hak, rijke hebben een muilezel om een ploeg te trekken. Dat kost dagen, weken, en dus zie je poppetjes, waar je ook kijkt in de velden. Ik realiseerde me opeens dat de afbeeldingen in Les Tres Riches Heures du Duc de Berry en de fresco’s in het stadhuis van Siena niet door de schilders zijn verlevendigd, maar de realiteit weergeven. ’s Morgens vroeg trekken hele troepen mensen naar het veld, met het gereedschap op de schouder. Voor het middageten komen ze weer terug, en daarna wordt de tocht herhaald.

Op anderhalf uur rijden van Marrakech klom ik langs de hellingen van de Hoge Atlas, met het uitzicht op de fraai bepoedersuikerde top van de Toubkal, 4167 meter hoog. En op het dak van een gîte, met het uitzicht op de zoetjes krioelende bedrijvigheid op het land, at ik er een ‘omelette berbère’, een uiterst makkelijk gerecht voor de middag. Het aardigst is om dit in een tajine te bereiden, maar in een koekenpan met deksel werkt het net zo goed.

Maak de groenten schoon en snipper ze fijn. Bak ze afgedekt zachtjes in een gulle scheut olie tot ze helemaal zacht zijn; dat duurt wel een kwartier. Voeg dan de koriander en komijn toe, en misschien een drupje water; het moet ietsje vloeibaar zijn. Breng op smaak met zout en strijk glad. Breek de eieren bovenop de groenten, sluit het deksel en laat op laag vuur garen tot de eieren, of in ieder geval de eiwitten, gestold zijn. Bestrooi met zout en serveer in de pan. Eet er brood bij.

Berberomelet voor 4 personen:

2 stengels bleekselderij

1 rode paprika

1 worteltje

1 ui

4 tomaten

olijfolie

handje gehakt korianderblad

1 eetlepel gemalen komijn

6 eieren

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.