Hij is me er eentje, die Wijnand. Organiseert elk jaar oktober weer de wijn-truffelreis die ik begeleid, brengt de gasten onder op zijn droomoord in Le Marche, rijdt ons rond en kookt ’s avonds sterretjes van de Italiaanse hemel. De energie van de man! Want als we even niet opletten haalt hij Nederlandse kunstenaars naar het nabijgelegen stadje, regelt studioruimte en exposities, test wijnen met zijn maat Secondo en steggelt zoals lokaal gebruikelijk met de net door verkiezingen vervangen autoriteiten, die er compleet andere opvattingen op nahouden dan hun voorgangers.
Het kan natuurlijk zijn dat de omgeving inspireert. De heuvels tussen de Adriatische Zee en de Apennijnen zijn een permanent fotoalbum, zo iets als Toscane maar dan net weer anders. Het licht! De kleuren! De zwart glinsterende voren van de diepgeploegde, vette aarde, de eikenbossen bovenop, de blauwe bergtoppen in het westen, doorzichtig in het herfstlicht. Middeleeuwse baksteenstadjes hurken achter dikke muren en torens; vals vredige rivieren kabbelen tussen populierenrijen naar de zee. Alleen hinderlijk dat de agrariërende buurman van Wijnand godganse dagen met zijn aftands luidruchtige tractortje zijn velden bewerkt, uren, uren achtereen.
En dan is er het diner op Ca’Palazzo. Dat wordt gekenmerkt door culinaire vaardigheid (hint: exact genoeg zout), overvloedig wijn en Geen Toetje. Toetjes immers zijn de killer, calorisch gezien. Geen toetjes, althans tot de laatste dag. Dan is er geen ontkomen meer aan.
Mascarponedessert met appel en amaretto
Toetje voor 4 personen
1 friszure appel
50 g boter
50 g suiker
4 eetl. amaretto
kaneel
250 g mascarpone
250 ml yoghurt
50 g donkere chocolade
4 cantuccini of amarettikoekjes
Schil de appel, snijd in parten, verwijder het klokhuis en snijd de rest in blokjes. Smelt de boter en roer er de suiker door. Verhit tot de suiker begint te karamelliseren. Voeg de appel toe en verhit al omscheppend 2 minuten. Meng er 2 eetlepels amaretto en een snuf kaneel door; laat afkoelen.
Roer de mascarpone los en meng er de yoghurt en de appel door. Proef of er wat suiker of kaneel bij moet. Zet een poos in de koelkast.
Hak de chocolade met een groot mes in schilfers en de cantuccini in stukjes. Meng vlak voor het opdienen de gehakte cantuccini met 2 eetlepels amaretto. Schep ze door het mengsel, verdeel over 4 schaaltjes en garneer met de gehakte chocolade.
Bij een toetje als dit is elke wijn een overbodigheid.
