Wijn

Masi Modello, nerveus rood uit Noordoost-Italië

Vandaag in het Volkskrant Magazine (en helaas niet hier) een mooi recept voor groenten met gemberboter. Lekker, gember. Dat is een blijmakend lekker ingrediënt, een culinaire wereldverbeteraar eerste klasse met ster, maar helaas ook een wortel die wijn doorgaans geheel en al doet verschieten. Nu wil het geval dat we een hoekje van Europa hebben waar ze een eender probleempje grijnzend oplossen. Ik bedoel Noordoost-Italië.

Daar koestert men de uit Oostenrijk overgewaaide neiging om etenswaren te verheffen met wat ze er ‘cren’ noemen, mierikswortel. Die net als gember het verhemelte en de ganse kop verheldert met scherpe tonen. Het lokale vineuze antwoord daarop heet refosco. Een druif, precies. Een blauwe druif met een knerp, met een nerveus aroma dat scherpe tonen frank tegemoet treedt.

Gall & Gall heeft een zinderende wijn met die refoscodruif in de schappen gezet. Hij is van Masi, een beroemd huis uit de Valpolicella, achter Verona, maar de eigenaars hebben oosterlijker in de Veneto wijngaarden waar die refosco zijn ranken spreidt, samen met andere regionale druiven als de raboso. De wijn heet Modello, en de 2009 trilt de neus in met vers zwart fruit. Sappig, natuurlijk, lekker fris, anders zou het geen Italiaanse wijn zijn, maar ook een bittertje en dan dat nerveuze, dat extra kwinkeltje, dat is wat hem zo aantrekkelijk maakt.

Masi Modello delle Venezie 2009, Gall & Gall 6,49 euro.

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.