Wijn

Ménetou-Salon 2007, Chavet & Fils

Groente, knoflook en azijn, de smaakmakers van de gazpacho in het gerecht van onderstaand Volkskrant Weekendmenu, vragen om een zeer frisse witte wijn. De mul protesteert daar niet tegen, heeft veel smaak, en daar komen de chorizokruimels bij. Vandaar dat ik op een Sauvignon Blanc uitkom, de druif van de Loire, van de witte Bordeaux, en van allerlei nieuwe wijncontinenten.

De beroemdste namen zijn Sancerre en Pouilly-Fumé. Vaak net zo goed, maar minder bekend en dus voordeliger, is de Ménetou-Salon, uit een gebiedje eventjes verder naar het westen, bij Bourges.

Sauvignons Blancs uit het hart van Frankrijk kunnen soms erg grassig zijn door een gebrek aan rijpheid in de geoogste druiven. Daar heeft deze Ménetou-Salon van vader en zoon Chavet geen last van. Hij galoppeert door velden vol kruisbessen en vlierbloesems en is uitermate sappig. Een klassewijn, precies goed bij (en in afwachting van) het gerecht.

Verkrijgbaar bij

Bij Thiessen Wijnkoopers, Maastricht, voor 9,95 per fles, www.thiessen.nl.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.