Wijn

Ménetou-Salon 2007, Chavet & Fils

Groente, knoflook en azijn, de smaakmakers van de gazpacho in het gerecht van onderstaand Volkskrant Weekendmenu, vragen om een zeer frisse witte wijn. De mul protesteert daar niet tegen, heeft veel smaak, en daar komen de chorizokruimels bij. Vandaar dat ik op een Sauvignon Blanc uitkom, de druif van de Loire, van de witte Bordeaux, en van allerlei nieuwe wijncontinenten.

De beroemdste namen zijn Sancerre en Pouilly-Fumé. Vaak net zo goed, maar minder bekend en dus voordeliger, is de Ménetou-Salon, uit een gebiedje eventjes verder naar het westen, bij Bourges.

Sauvignons Blancs uit het hart van Frankrijk kunnen soms erg grassig zijn door een gebrek aan rijpheid in de geoogste druiven. Daar heeft deze Ménetou-Salon van vader en zoon Chavet geen last van. Hij galoppeert door velden vol kruisbessen en vlierbloesems en is uitermate sappig. Een klassewijn, precies goed bij (en in afwachting van) het gerecht.

Verkrijgbaar bij

Bij Thiessen Wijnkoopers, Maastricht, voor 9,95 per fles, www.thiessen.nl.

Op 18 maart start weer een cursus culinair schrijven en wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Hét cadeau voor de feestdagen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland bestellen? 
Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.