Wijn

Ménetou-Salon 2007, Chavet & Fils

Groente, knoflook en azijn, de smaakmakers van de gazpacho in het gerecht van onderstaand Volkskrant Weekendmenu, vragen om een zeer frisse witte wijn. De mul protesteert daar niet tegen, heeft veel smaak, en daar komen de chorizokruimels bij. Vandaar dat ik op een Sauvignon Blanc uitkom, de druif van de Loire, van de witte Bordeaux, en van allerlei nieuwe wijncontinenten.

De beroemdste namen zijn Sancerre en Pouilly-Fumé. Vaak net zo goed, maar minder bekend en dus voordeliger, is de Ménetou-Salon, uit een gebiedje eventjes verder naar het westen, bij Bourges.

Sauvignons Blancs uit het hart van Frankrijk kunnen soms erg grassig zijn door een gebrek aan rijpheid in de geoogste druiven. Daar heeft deze Ménetou-Salon van vader en zoon Chavet geen last van. Hij galoppeert door velden vol kruisbessen en vlierbloesems en is uitermate sappig. Een klassewijn, precies goed bij (en in afwachting van) het gerecht.

Verkrijgbaar bij

Bij Thiessen Wijnkoopers, Maastricht, voor 9,95 per fles, www.thiessen.nl.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.