SmaakvertellingenWijn

Meteorito: wijn from outer space

 

 

Wijnen die aangeprezen worden om iets toegevoegds, iets extra’s, wekken immer mijn wantrouwen. Dertig cent naar een goed doel, wijn voor de vrede, wijn omdat de dochter van de wijnboer scheve haren heeft die rechtgezet moeten worden, ik heb er een pest aan. Wijn koop je omdat hij lekker is, past bij het eten of je stemming. Maar toen kwam er eentje met een onwaarschijnlijk verhaal die Bijzonder Lekker bleek.

Meteorito is een pure Cabernet Sauvignon uit Chili, gemaakt door de Britse astronoom Ian Hutcheon. Nog maar vijf jaar geleden kocht hij het wijnbedrijf Tremonte in de Cachapoal Valley. Van een Amerikaanse verzamelaar kon hij een een stukje meteoriet te leen krijgen, dat sindsdien in vaten rijpende wijn verblijft. Het is een 4,5 miljard jaar oud stuk steen from outer space, zeven centimeter doorsnee, dat de val door onze dampkring overleefde. Doet dat iets in wijn? Nee natuurlijk. Maar Hutcheon denkt van wel. Hoe dan ook, het is dijk van een Cabernet, fruitig, met spetterende cassis in een eikenhouten lijstje. De mineraliteit die hij zou hebben denken we er gewoon bij. En wat hebben we dan? Een win-winsituatie. Prachtige wijn en een dito verhaal. Gauw vrienden bellen, biefstuk halen…

 

Tremonte Meteorito Cabernet Savignon 2011, € 14,95

www.bijzonderewijn.nl

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

2 reacties op “Meteorito: wijn from outer space

    1. Dag Marco, op vrijdag en zaterdag staat deze wijn open om te proeven in ons proeflokaal te Sint-Michielsgestel.
      Via onze website kun je deze bijzondere wijn natuurlijk ook bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.