SmaakvertellingenWijn

Meteorito: wijn from outer space

 

 

Wijnen die aangeprezen worden om iets toegevoegds, iets extra’s, wekken immer mijn wantrouwen. Dertig cent naar een goed doel, wijn voor de vrede, wijn omdat de dochter van de wijnboer scheve haren heeft die rechtgezet moeten worden, ik heb er een pest aan. Wijn koop je omdat hij lekker is, past bij het eten of je stemming. Maar toen kwam er eentje met een onwaarschijnlijk verhaal die Bijzonder Lekker bleek.

Meteorito is een pure Cabernet Sauvignon uit Chili, gemaakt door de Britse astronoom Ian Hutcheon. Nog maar vijf jaar geleden kocht hij het wijnbedrijf Tremonte in de Cachapoal Valley. Van een Amerikaanse verzamelaar kon hij een een stukje meteoriet te leen krijgen, dat sindsdien in vaten rijpende wijn verblijft. Het is een 4,5 miljard jaar oud stuk steen from outer space, zeven centimeter doorsnee, dat de val door onze dampkring overleefde. Doet dat iets in wijn? Nee natuurlijk. Maar Hutcheon denkt van wel. Hoe dan ook, het is dijk van een Cabernet, fruitig, met spetterende cassis in een eikenhouten lijstje. De mineraliteit die hij zou hebben denken we er gewoon bij. En wat hebben we dan? Een win-winsituatie. Prachtige wijn en een dito verhaal. Gauw vrienden bellen, biefstuk halen…

 

Tremonte Meteorito Cabernet Savignon 2011, € 14,95

www.bijzonderewijn.nl

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

2 reacties op “Meteorito: wijn from outer space

    1. Dag Marco, op vrijdag en zaterdag staat deze wijn open om te proeven in ons proeflokaal te Sint-Michielsgestel.
      Via onze website kun je deze bijzondere wijn natuurlijk ook bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.