Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept moelleux met hazelnoten

Uiterst populair in restaurants: de ‘moelleux au chocolat’, een warm cakeje waarvan de binnenkant vloeibaar blijkt. Een variant daarop is die met hazelnoten.

Ingrediënten voor 4 personen:

200 gram blanke hazelnoten (zonder bruin schilletje)

4 eieren

100 gram suiker

60 gram bloem

125 gram boter

facultatief: 2 eetlepels hazelnootlikeur (zoals Frangelico)

boter en bloem om in te vetten

nodig: muffinvormpjes van alufolie of siliconen

zeer lekker erbij: vanille-ijs

Voorbereiden (25 minuten):

1. Draai de hazelnoten tot kruim in een of ander keukenapparaat. Rooster ze zonder vet in een koekenpannetje tot ze beginnen te kleuren. Doe ze onmiddellijk in een schaaltje. Pas op: lang gebeurt er niks en opeens zijn ze verbrand, dus blijf kijken.

2. Klop de eieren met de suiker heel lang met een mixer, tot het mengsel wit is. Voeg de bloem en de hazelnoten toe en meng goed. Smelt de boter en voeg toe, samen met de likeur, als je die hebt.

3. Vormpjes van alufolie moeten ingevet worden met boter. Doe er daarna wat bloem in, wentel en draai zodat de bloem overal zit en klop het teveel er weer uit. Bij siliconenvormen hoeft dit allemaal niet (maar die hebben hun eigen probleem: ze zitten doorgaans met zes aan elkaar, wat het lossen straks moeilijk maakt. Je kunt ze natuurlijk losknippen.)

4. Verdeel het mengsel over de vormpjes. Ze moeten niet helemaal vol zijn.

Bereiden (10 minuten):

1. Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtovens 180). Bak de cakejes 7 minuten. Schep ondertussen 4 bollen vanille-ijs en leg die op een bordje in de vriezer.

2. Haal de cakejes uit de oven, doe soepele ovenhandschoenen aan en haal ze heel voorzichtig uit hun vormpjes. Zet ze op borden en leg er een bolletje ijs naast.

Belangrijk: ovens verschillen. Is je oven te heet, dan is het cakeje met 7 minuten door en door gaar en is er niks meer aan. Serveer je dit recept voor gasten, dan moet je het eerst een keer testen.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.