Wijn

Montes Classic Merlot 2006, Chili

Verdeel en heers. Te veel aandacht voor Europa is niet goed. Chili dreigt inmiddels overschaduwd te worden door Argentinië, dus voor het zover is, iets Chileens in deze rubriek. Chili maakt veel lekkere wijn en wat ervan naar Nederland komt, is vaak aangenaam van prijs. Deze Montes Classic Merlot is een voorbeeld.

Chili heeft een goed, en heel bijzonder klimaat voor de wijnbouw. Het regent in de wijngaarden zelden (goed tegen rot), maar water uit de Andes is ruimschoots voorhanden, zodat er geïrrigeerd kan worden. Snikhete dagen worden afgewisseld door koude nachten, wat bevorderlijk is voor de aromavorming in de druiven.

Kenmerken

Merlot is internationaal de meest gebruikte druif voor rode wijn. Maar te vaak vind ik de resultaten wat log, plakkerig, met donkerbruine geurtjes, zelfs bij jong wijnen. Daar heeft deze Montes Classic geen enkele last van. Elegantie regeert, met frisheid en veel gul fruit. Daarbij zit een weelderig randje vanille van de rijping in eiken vaten. De smaak is vooral sappig, opwekkend, en gevaarlijk uitnodigend. De wijn is op dronk, maar jong, en kan ook rustig een paar jaar weggelegd worden. Dan zal het karakter gaan verschuiven naar specerijen en chocola, vermoed ik, maar de elegantie blijft. Wie daar al iets van wil proeven: er is hier en daar ook nog 2005 te koop.

Drinken bij

Vlees. Dat kan van runderen zijn, van varkens, van lammeren, of van tamme eenden. Geen kip, geen haas, geen zware sauzen.

[info]

Montes Classic Series Merlot 2006, Colchagua Valley, Chili kost 8,35 euro en is te koop bij de bij de Wijnkring aangesloten winkels.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.