Wijn

Mousserende wijn bij exotische gerechten

Drinken wij te weinig bubbels? Nou, sinds enkele jaren niet meer. Maar dan hebben we het vooral over Prosecco, een fladderige bruiswijn uit Noord-Italië. Als opvallendste kenmerk wil ik de goedkoopte noemen. Het spul kost verdacht weinig, en dat proef je dan ook. Er is wel dure, en daarover roepen de verkopers terecht dat hij wél te drinken is, maar die verkopen ze nauwelijks. Nee zeg, boven een tientje is er opeens concurrentie uit allerlei andere bubbelmakende streken.

De hupsakeeProsecco van de supermarkten wordt gemaakt door witte wijn in een tank een tweede fermentatie te laten ondergaan. Dat doe je door er suiker en gist bij te doen. Deze methode is een pover alternatief voor de champagne-aanpak, ‘méthode traditionelle’, waarbij die tweede vergisting in de fles plaatsvindt. Zo doen ze  het onder andere bij Spaanse Cava, de mousserende wijnen van de Loire en in de Champagne natuurlijk. Bij de Loire gaan we kijken voor een wijn bij de spiesjes met garnalen, kip en mangochutney waarvan het recept vandaag in het Volkskrant Magazine staat (en – het spijt me – nergens op internet). Mangochutney – ik werd meteen bleek toen ik het recept zag. Gember, mango, pittigheid en suiker vragen om een weerwoord dat de gebruikelijke chardonnays en sauvignons blancs niet hebben. Vandaar dat we het over de bruisende boeg gooien, en dan nog in de vorm van een demi-sec ook. Daar is niks secs aan, droog heet brut bij bubbels. De Veuve Amiot Saumur Demi-Sec ruist zachtzoet door de mond, prikkelt sappig en bloemig en gaat van de weeromstuit helemaal exotisch doen door de smaken van het gerecht.

Veuve Amiot Saumur Demi-Sec, Gall & Gall 10,79 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.