Wijn

Mousserende wijn bij exotische gerechten

Drinken wij te weinig bubbels? Nou, sinds enkele jaren niet meer. Maar dan hebben we het vooral over Prosecco, een fladderige bruiswijn uit Noord-Italië. Als opvallendste kenmerk wil ik de goedkoopte noemen. Het spul kost verdacht weinig, en dat proef je dan ook. Er is wel dure, en daarover roepen de verkopers terecht dat hij wél te drinken is, maar die verkopen ze nauwelijks. Nee zeg, boven een tientje is er opeens concurrentie uit allerlei andere bubbelmakende streken.

De hupsakeeProsecco van de supermarkten wordt gemaakt door witte wijn in een tank een tweede fermentatie te laten ondergaan. Dat doe je door er suiker en gist bij te doen. Deze methode is een pover alternatief voor de champagne-aanpak, ‘méthode traditionelle’, waarbij die tweede vergisting in de fles plaatsvindt. Zo doen ze  het onder andere bij Spaanse Cava, de mousserende wijnen van de Loire en in de Champagne natuurlijk. Bij de Loire gaan we kijken voor een wijn bij de spiesjes met garnalen, kip en mangochutney waarvan het recept vandaag in het Volkskrant Magazine staat (en – het spijt me – nergens op internet). Mangochutney – ik werd meteen bleek toen ik het recept zag. Gember, mango, pittigheid en suiker vragen om een weerwoord dat de gebruikelijke chardonnays en sauvignons blancs niet hebben. Vandaar dat we het over de bruisende boeg gooien, en dan nog in de vorm van een demi-sec ook. Daar is niks secs aan, droog heet brut bij bubbels. De Veuve Amiot Saumur Demi-Sec ruist zachtzoet door de mond, prikkelt sappig en bloemig en gaat van de weeromstuit helemaal exotisch doen door de smaken van het gerecht.

Veuve Amiot Saumur Demi-Sec, Gall & Gall 10,79 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.