Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Napolitaanse gebakken groenten

Coronaproof eten met anderen dan degenen met wie je elke dag al eet? Dat moet buiten; alle tekenen wijzen daarop. Dan nog moet je niet al te vertrouwelijk gaan zitten smoezen, met de koppen bij elkaar, maar dat hoeft natuurlijk ook niet.

Wat zullen we dan eens eten? Ik heb makkelijk praten, ik heb een vrolijke tuin, vol van bloemen en planten en die ene buurhuisverhullende boom, en een eettafel. Ik draag om het even wat recht vanuit de keuken naar de gretige eters. Ach, die kreetjes, die opengesperde bekjes, het opgewonden gefladder van mijn gasten als er weer wat vers gesauteerde asperges op hun bordjes komen! Maar helaas, er zijn legioenen opgehokte verdiepingwoners, tuin- en balkonloze nagelbijters, stadsgefrustreerde bleekgezichtjes die zich de haren uit het hoofd rukken bij dat ‘vermijd drukke plekken’.

Buiten eten maar niet in de eigen tuin, te laat gereserveerd dus geen plek in de horeca, drukte vermijden dus een roteind de stad uit fietsen: wat jullie nodig hebben is picknicketen. Tenzij je je barbecueapparatuur meesleept of campingkookspullen van de zolder haalt natuurlijk, maar schroeien en bakken van andere zaken dan je eigen vel wordt in natuurgebieden niet op prijs gesteld. Wat is er nu vreselijk lekker en kan zowel warm, koud als lauw gegeten worden? Ciambotta natuurlijk, de Napolitaanse ratatouille!

 

Napolitaanse gebakken groenten

Lunch- en picknickgerecht voor 2 personen

 

8 eetlepels olijfolie

1 grote (liefst rode) ui, grof gehakt

1 aubergine, in stukjes

3 paprika’s rood en geel, in stukjes

2 tenen knoflook, geplet en gehakt

3 tomaten uit blik plus wat sap

1 volle theelepel suiker

Handje basilicumblaadjes

Optioneel: chilivlokken

 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng alle ingrediënten behalve de basilicum en spreid ze uit op een ovenplateau of in een grote, brede ovenschaal. Het moet één enkele laag worden, niet te dik. Schuif in het midden van de oven en bak ongeveer 25 minuten. Het schroeit een beetje aan en dat is goed. Schep tussentijds een keer om en druk dan de tomaten stuk – niet eerder – en giet er wat tomatensap uit het blik bij. Meng zodat ze droge stukjes aubergine allemaal vochtig worden en spreid de laag weer uit.

Laat na het bakken afkoelen tot lauw en controleer op smaak; dingen die niet heet gegeten worden hebben meer zout nodig. Meng er nu pas de basilicum door; verhitten doet zijn aroma teniet. Wie wil doet er pittigheid bij.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Napolitaanse gebakken groenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.