Wijn

Nobele Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika

Waarom is de ene wijn duur en de andere niet? Verbergt die dure Bijzondere Kwaliteiten die alleen ‘wijnkenners’ weten te waarderen? Nee. Iedere wijndrinker die vaker dan eens in de maand wat naar binnen giet proeft groot verschil tussen een fles van drie euro en eentje van een tientje. Maar hoe ontstaat dat? De drie belangrijkste factoren zijn: de geschiktheid van de plek (die zich vertaalt in grondprijs en dus geld), het rendement per oppervlakte (dat sterk beïnvloedbaar is – haal je 4000 of 20.000 flessen van een hectare?), en het imago. Onder een euro of 25 zijn de eerste twee factoren het belangrijkst, daarboven is het de laatste.

Zo. Dat was de les, nu de wijn. Een lekkere. De Sauvignon Blanc Koetshuis 2011 van De Grendel, uit Zuid-Afrika, is meer dan dat, trouwens. Hij is niet springerig of grassig zoals veel soortgenoten uit Nieuw-Zeeland, maar voornaam en zo geconcentreerd dat elke slok iets anders biedt. Noem het een prelude op het thema ‘tropisch fruit’. Nadat hij al is afgereisd richting maag galmt hij nog lang en chic na; dat noemen we afdronk. Goed hoor. Witte wijn die flonkert als de zomerzon op het water.

 

De Grendel Sauvignon Blanc Koetshuis 2011, bij www.gastrovino.nl, € 13,95.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

2 reacties op “Nobele Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika

  1. Naast de drie genoemde factoren is de factor arbeid van belang. Vlakke wijngaard ( mechanisch) c.q. stijle wijngaard (hand). Kan op jaarbasi honderden uren per ha schelen. Ook biologische werkwijze vereeist meer uren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.