Waarom is de ene wijn duur en de andere niet? Verbergt die dure Bijzondere Kwaliteiten die alleen ‘wijnkenners’ weten te waarderen? Nee. Iedere wijndrinker die vaker dan eens in de maand wat naar binnen giet proeft groot verschil tussen een fles van drie euro en eentje van een tientje. Maar hoe ontstaat dat? De drie belangrijkste factoren zijn: de geschiktheid van de plek (die zich vertaalt in grondprijs en dus geld), het rendement per oppervlakte (dat sterk beïnvloedbaar is – haal je 4000 of 20.000 flessen van een hectare?), en het imago. Onder een euro of 25 zijn de eerste twee factoren het belangrijkst, daarboven is het de laatste.
Zo. Dat was de les, nu de wijn. Een lekkere. De Sauvignon Blanc Koetshuis 2011 van De Grendel, uit Zuid-Afrika, is meer dan dat, trouwens. Hij is niet springerig of grassig zoals veel soortgenoten uit Nieuw-Zeeland, maar voornaam en zo geconcentreerd dat elke slok iets anders biedt. Noem het een prelude op het thema ‘tropisch fruit’. Nadat hij al is afgereisd richting maag galmt hij nog lang en chic na; dat noemen we afdronk. Goed hoor. Witte wijn die flonkert als de zomerzon op het water.
De Grendel Sauvignon Blanc Koetshuis 2011, bij www.gastrovino.nl, € 13,95.
2 reacties op “Nobele Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika”
Naast de drie genoemde factoren is de factor arbeid van belang. Vlakke wijngaard ( mechanisch) c.q. stijle wijngaard (hand). Kan op jaarbasi honderden uren per ha schelen. Ook biologische werkwijze vereeist meer uren.
Je hebt gelijk! Een Duitse Steillage versus een plat Australisch terrein…