Wijn

Onbekende druif uit een onbekende regio: Malvasia di Molise

Kijk, een wijn van maar 12,5 procent! Dat is tegenwoordig bescheiden. Als hij vervolgens lekker blijkt, ben ik helemaal blij. De Malvasia 2011 van Borgo di Colloredo is van de aan veel te weinig Nederlanders bekende malvasiadruif gemaakt, en komt uit de bij aangenaam weinig Nederlanders bekende regio Molise in Zuid-Italië. Malvasia is een oude druif, eentje met schimmige voorouders en een lange geschiedenis. Uit Griekenland moet hij komen, maar zijn glorie ontwikkelde hij in westerlijker dreven, op eilanden vooral. Op de Lipari bij Sicilië, op de Balearen en de Canarische Eilanden, en op Madeira, vanwaar hij als malmsey eeuwenlang de Britten kon betoveren. Het gaat daar in de meeste gevallen om versterkte wijn, wijn met een scheut alcohol erdoor dus. Op het Italiaanse vasteland werd hij vooral gebruikt om wijnen van de flauwe grote-opbrengstdruif trebbiano een zetje te geven. Deze Malvasia van Borgo di Colloredo is echter puur en onversterkt en daarmee afwijkend. Smaakt en ruikt vriendelijk, met aangename briesjes perzik en warme rots, fris maar niet springerig zuur. Past bij vis en kip, bij niet al te vlammende kazen ook, en bij pasta zonder tomaat.

Malvasia 2011, Borgo di Colloredo, € 6,90 bij www.lesgenereux.nl.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.