Wijn

Onbekende druif uit een onbekende regio: Malvasia di Molise

Kijk, een wijn van maar 12,5 procent! Dat is tegenwoordig bescheiden. Als hij vervolgens lekker blijkt, ben ik helemaal blij. De Malvasia 2011 van Borgo di Colloredo is van de aan veel te weinig Nederlanders bekende malvasiadruif gemaakt, en komt uit de bij aangenaam weinig Nederlanders bekende regio Molise in Zuid-Italië. Malvasia is een oude druif, eentje met schimmige voorouders en een lange geschiedenis. Uit Griekenland moet hij komen, maar zijn glorie ontwikkelde hij in westerlijker dreven, op eilanden vooral. Op de Lipari bij Sicilië, op de Balearen en de Canarische Eilanden, en op Madeira, vanwaar hij als malmsey eeuwenlang de Britten kon betoveren. Het gaat daar in de meeste gevallen om versterkte wijn, wijn met een scheut alcohol erdoor dus. Op het Italiaanse vasteland werd hij vooral gebruikt om wijnen van de flauwe grote-opbrengstdruif trebbiano een zetje te geven. Deze Malvasia van Borgo di Colloredo is echter puur en onversterkt en daarmee afwijkend. Smaakt en ruikt vriendelijk, met aangename briesjes perzik en warme rots, fris maar niet springerig zuur. Past bij vis en kip, bij niet al te vlammende kazen ook, en bij pasta zonder tomaat.

Malvasia 2011, Borgo di Colloredo, € 6,90 bij www.lesgenereux.nl.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.