Wijn

Onbekende druif uit een onbekende regio: Malvasia di Molise

Kijk, een wijn van maar 12,5 procent! Dat is tegenwoordig bescheiden. Als hij vervolgens lekker blijkt, ben ik helemaal blij. De Malvasia 2011 van Borgo di Colloredo is van de aan veel te weinig Nederlanders bekende malvasiadruif gemaakt, en komt uit de bij aangenaam weinig Nederlanders bekende regio Molise in Zuid-Italië. Malvasia is een oude druif, eentje met schimmige voorouders en een lange geschiedenis. Uit Griekenland moet hij komen, maar zijn glorie ontwikkelde hij in westerlijker dreven, op eilanden vooral. Op de Lipari bij Sicilië, op de Balearen en de Canarische Eilanden, en op Madeira, vanwaar hij als malmsey eeuwenlang de Britten kon betoveren. Het gaat daar in de meeste gevallen om versterkte wijn, wijn met een scheut alcohol erdoor dus. Op het Italiaanse vasteland werd hij vooral gebruikt om wijnen van de flauwe grote-opbrengstdruif trebbiano een zetje te geven. Deze Malvasia van Borgo di Colloredo is echter puur en onversterkt en daarmee afwijkend. Smaakt en ruikt vriendelijk, met aangename briesjes perzik en warme rots, fris maar niet springerig zuur. Past bij vis en kip, bij niet al te vlammende kazen ook, en bij pasta zonder tomaat.

Malvasia 2011, Borgo di Colloredo, € 6,90 bij www.lesgenereux.nl.

 

De ideale cadeaus om de grauwe dagen door te komen: mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Bij mijn workshop inspiratie en research, zondag 26 januari 2020, zijn nog 2 van de 7 plekjes beschikbaar. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.