Wijn

Ongebruikelijk maar delicious: witte Verdil van Neleman

Het is vast stoer. Voor Nederlanders dan. Om een fles wijn te schenken die ‘Just Fucking Good’ heet. Maar ik heb moeite met de naam, net als – en dat zal misschien verbazen – de meeste Engelstaligen. Je hoort de krachtterm vaak in tv-series, maar dan wordt hij uitgesproken door of lieden in stressvolle situaties of dronken personen aan de onderkant van de samenleving. Derrick Neleman verkoopt zijn flessen dan ook niet in Groot-Brittannië. Hij voelt als geen ander aan wat de jongere, snellere wijndrinkers willen. Die zullen de naam op het etiket als cool opvatten, als ijdel op een prettige no-nonsensemanier. Die ijdelheid is niet misplaatst, zeker waar het de witte betreft. Die is apart, anders, met abrikoos en tijm, stevig en krachtig door zijn 70 procent verdil, een nogal ongebruikelijk druivenras. Hij zindert behoorlijk na, lijkt meer alcohol te bevatten dan de vermelde 13 procent; een afwijkende smaak. De rode Just, helemaal van de marselandruif, was niet mijn smaak, dik en droppig, overrijp bijna, maar er zijn vast liefhebbers voor. Maar die witte, die moet je toch echt geproefd hebben. Quite delicious wine, actually.

 

Just Fucking Good Wine 2016 Wit (biologisch), Valencia

Neleman.org, normaal € 9,95, tijdelijk € 7,95

 

Prijs/kwaliteit 9-

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Eén reactie op “Ongebruikelijk maar delicious: witte Verdil van Neleman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.