Wijn

Ongecompliceerde Beaujolais bij Dirck III

Ongecompliceerd slobberen, ontspannen lebberen, dat is uiterst aangenaam, vooral als het ongecompliceerde, ontspannen wijn betreft. Wie het lebberen nog niet beheerst: in de bouchons van Lyon kun je het leren. Dat zijn ongecompliceerde, ontspannen restaurantjes waar je met vreemden aan tafel eet, ‘elleboog aan elleboog’, en waar de fantastisch simpele happen op tafel komen. Het helpt als je van orgaanvlees houdt, pens, nieren, lever, en van dingen als kalfspootjes en varkenssnuit, maar het hoeft niet; de heel langzaam gebraden kalfsborst van Chez Paul was ook verschrikkelijk lekker, een paar jaar terug.

In die bouchons drink je Beaujolais. Uiteraard. De streek grenst immers bijna aan de stad. En dan geen Beaujolais Primeur, maar gewone. Die naar wijn smaakt in plaats van naar limonade. Zoals de Beaujolais ‘Natural’ 2009 van de Cave de Bel-Air. Geen idee waarom hij Natural heet. Biologisch is hij niet, en er wordt niet eens gerept van lutte raisonnée of andere termen waarmee de Fransen aangeven dat ze Goed Bezig zijn in de wijngaard. Misschien omdat hij natuurlijk smaakt? Want dat doet hij. Sappig en oprecht, met klotsende kersen en een vleugje citrus. Zulke Beaujolais is rood, maar dat is maar de kleur – hij is licht als witte wijn. Koelen, dat moet je hem, een beetje of zelfs flink. En nooit maar één fles kopen, hè. Dat slobbert niet genoeg.

Beaujolais ‘Natural’ 2009, Cave de Bel-Air, € 4,29 bij DirckIII.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.