Wijn

Ongecompliceerde Beaujolais bij Dirck III

Ongecompliceerd slobberen, ontspannen lebberen, dat is uiterst aangenaam, vooral als het ongecompliceerde, ontspannen wijn betreft. Wie het lebberen nog niet beheerst: in de bouchons van Lyon kun je het leren. Dat zijn ongecompliceerde, ontspannen restaurantjes waar je met vreemden aan tafel eet, ‘elleboog aan elleboog’, en waar de fantastisch simpele happen op tafel komen. Het helpt als je van orgaanvlees houdt, pens, nieren, lever, en van dingen als kalfspootjes en varkenssnuit, maar het hoeft niet; de heel langzaam gebraden kalfsborst van Chez Paul was ook verschrikkelijk lekker, een paar jaar terug.

In die bouchons drink je Beaujolais. Uiteraard. De streek grenst immers bijna aan de stad. En dan geen Beaujolais Primeur, maar gewone. Die naar wijn smaakt in plaats van naar limonade. Zoals de Beaujolais ‘Natural’ 2009 van de Cave de Bel-Air. Geen idee waarom hij Natural heet. Biologisch is hij niet, en er wordt niet eens gerept van lutte raisonnée of andere termen waarmee de Fransen aangeven dat ze Goed Bezig zijn in de wijngaard. Misschien omdat hij natuurlijk smaakt? Want dat doet hij. Sappig en oprecht, met klotsende kersen en een vleugje citrus. Zulke Beaujolais is rood, maar dat is maar de kleur – hij is licht als witte wijn. Koelen, dat moet je hem, een beetje of zelfs flink. En nooit maar één fles kopen, hè. Dat slobbert niet genoeg.

Beaujolais ‘Natural’ 2009, Cave de Bel-Air, € 4,29 bij DirckIII.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.