Wijn

Onvermoed goed: volle rode wijn uit de Sierra Nevada

Ik ben een wantrouwend type. En een cynicus bovendien. ‘Het zal wel niks wezen’ is mijn wapenspreuk, vooral in de herfst. Toen iemand mij enthousiast mailde over wijnen uit de bergen boven Granada, twinkeleerde mijn brein zijn vaste liedje. Sierra Nevada, hoog, ruig, stoffig, een streek van naar elkaar groeiende wenkbrauwen, die kon toch alleen maar dito wijnen voortbrengen? Welnu, u begrijpt het al, dat is niet zo. Heel stilletjes heeft een generatie wijnmakers zich daar zitten ontwikkelen alsof het er de Rioja is, of de Ribera del Duero. Hun wijngaarden liggen mirakels hoog, wat de redding blijkt van de wijn, want kracht kan niet zonder frisheid, en die organiseer je door koude nachten. De witte wijnen zijn van vreemde druivenrassen als Vijiriega, de rode van bekendere Franse en Spaanse variëteiten. En ze zijn goed! De droge Veleta Vijiriega 2011 bijvoorbeeld, droog wit, stenig met fruit, een echte grotemensenwijn. Of de lebberend grootse, rijpe Calvente Castilleros 2007, rode gloed met tabak, karamel en een bittertje. In het zonnetje hier echter de rode Veleta Noladós, gemaakt van cabernet sauvignon en cabernet franc met een scheutje tempranillo. Hij rijpt een jaar in eiken vaten en glijdt dan vol en breed de mond binnen, met een aangename frisheid en een sliertje rook achter het donkere fruit.

 

Veleta Noladós 2008, Vino de la Tierra Contraviesa Alpujarra, € 11,95 bij www.granadawijnen.nl.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

4 reacties op “Onvermoed goed: volle rode wijn uit de Sierra Nevada

  1. Vorige week op de winterproeverij van Perswijn deze wijnen geproefd en kennis gemaakt met de zeer passioneerde wijnmaker Juan Palomar.
    Het Wijncollege
    Emmy Hendriks, vinologe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.