Wijn

Onvermoed goed: volle rode wijn uit de Sierra Nevada

Ik ben een wantrouwend type. En een cynicus bovendien. ‘Het zal wel niks wezen’ is mijn wapenspreuk, vooral in de herfst. Toen iemand mij enthousiast mailde over wijnen uit de bergen boven Granada, twinkeleerde mijn brein zijn vaste liedje. Sierra Nevada, hoog, ruig, stoffig, een streek van naar elkaar groeiende wenkbrauwen, die kon toch alleen maar dito wijnen voortbrengen? Welnu, u begrijpt het al, dat is niet zo. Heel stilletjes heeft een generatie wijnmakers zich daar zitten ontwikkelen alsof het er de Rioja is, of de Ribera del Duero. Hun wijngaarden liggen mirakels hoog, wat de redding blijkt van de wijn, want kracht kan niet zonder frisheid, en die organiseer je door koude nachten. De witte wijnen zijn van vreemde druivenrassen als Vijiriega, de rode van bekendere Franse en Spaanse variëteiten. En ze zijn goed! De droge Veleta Vijiriega 2011 bijvoorbeeld, droog wit, stenig met fruit, een echte grotemensenwijn. Of de lebberend grootse, rijpe Calvente Castilleros 2007, rode gloed met tabak, karamel en een bittertje. In het zonnetje hier echter de rode Veleta Noladós, gemaakt van cabernet sauvignon en cabernet franc met een scheutje tempranillo. Hij rijpt een jaar in eiken vaten en glijdt dan vol en breed de mond binnen, met een aangename frisheid en een sliertje rook achter het donkere fruit.

 

Veleta Noladós 2008, Vino de la Tierra Contraviesa Alpujarra, € 11,95 bij www.granadawijnen.nl.

 

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en andere boeken, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 26 januari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

4 reacties op “Onvermoed goed: volle rode wijn uit de Sierra Nevada

  1. Vorige week op de winterproeverij van Perswijn deze wijnen geproefd en kennis gemaakt met de zeer passioneerde wijnmaker Juan Palomar.
    Het Wijncollege
    Emmy Hendriks, vinologe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.