Wijn

Oostenrijkse Zweigelt van Weingut Hofer

Voor de wijn bij het Volkskrant Weekendmenu koos ik een Zweigelt. ‘Uit Oostenrijk’ staat hierboven, maar dat is eigenlijk overbodig. Op een paar verdwaalde Hongaren, Tsjechen en Canadezen na zijn het alleen richtige Österreicher die die druif verbouwen.

Het Weekendmenu bestaat uit een uiterst simpel voorgerechtje, een slaatje, van rucola met dunne schijfjes zure appel en schilfers parmezaan, gevolgd door Geschnetzeltes nach Züricher Art, met rösti, en Sylvia Wittemans honingparfat met nougatine toe. Geschnetzeltes is reepjes kalfsvlees in roomsaus, een gerecht waar je zowel een romige witte als een lichte rode wijn bij kunt drinken. Zwitserland heeft zijn eigen wijnen als de Fondant en de Dôle, maar de goede zijn zeer duur en in Nederland slecht verkrijgbaar. Vandaar dat ik in Niederösterreich uitkom, in het vlakbij Wenen gelegen Auersthal. Daar maakt de familie Hofer van biologische druiven een smakelijke Zweigelt.

Smaak

Zweigelt is een kruising van de Sankt Laurent en de Blaufränkisch, allebei Oostenrijkse druiven. De 2005 van Hofer heeft vom kleine Eichenfass op het etiket staan, wat betekent dat hij in barriques van nieuw eikenhout heeft gerijpt. Gelukkig is het effect daarvan – sigarenkist, vanille – zeer bescheiden gebleven. De wijn is fris, smaakt naar rijpe kersen en heeft een wondermooi verluchtigend bittertje. Niet te warm schenken; hij verdraagt best een half uurtje koelkast.

Verkrijgbaar

Grape District, winkels in Amsterdam en online, 9,95 euro.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.