Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recpet opperdoezers met slaharten en rauwe ham

De Volkskeuken van afgelopen zaterdag:

Nog geen plannen voor vandaag? Lekker Uit in Amsterdam heeft een paar culinaire tips voor u! Allereerst is er vanmiddag een pomwedstrijd in de Bijlmer. Pom is een Surinaams gerecht van kip, tajerwortel en een heleboel andere ingrediënten en Surinamers zijn het lekker nooit eens over wat het beste recept is.

Na vanmiddag ook niet, maar desalniettemin doet een jury een dappere poging iets te zeggen over wat de meest geslaagde inzending is. En het publiek mag meeproeven. Meer informatie op www.pomophetmenu.nl/westrijd.

Eerder al kunt u terecht op de Slowfood Boerenmarkt bij de Westergasfabriek, want die is van 10 tot 16 uur. De naam is een tikkeltje ongelukkig – er zijn al twee wekelijkse boerenmarkten in het centrum – maar dat doet niets af aan de waarde. Het Convivium Amsterdam van Slow Food heeft het georganiseerd en vindt dat het evenement een meer dan lokale uitstraling heeft. Er staan dan ook een stuk of vijftien kleine producenten van allerlei lekkers uit heel Nederland. Maak er een dagje van, zou ik zeggen. Van de Westergasfabriek loop je zo naar de Haarlemmerdijk en –straat, wat nu de culinaire boulevard van de hoofdstad is.

Bij Slowfood ook een stal van de Opperdoezer aardappels, en ik vind dat we daarmee maar eens iets lekkers moeten maken. Dit is de beste tijd om ze te eten; ze zijn lekker vol van smaak, met net dat tikje plakkerigheid binnenin, dat zoetje dat ze boven de gewone soortgenoten uit doet stijgen.

Opperdoezers zijn nauwelijks te schillen omdat ze diepliggende ogen hebben. Nou, dan schillen we ze niet. Kook ze onder water gaar. Zouten doen we later, zout in het kookwater dringt toch niet door de schil heen. Giet ze af en laat even uitdampen.

Pel ondertussen de sla van de buitenste bladeren – bewaar die voor morgen en overmorgen en de dag erna, sla zat – tot je mooie lichtgroene hartjes hebt. Snijd ze in de lengte in tweeën. Snijd de Opperdoesjes doormidden en leg ze op borden, slaharten ernaast, plakken ham erbij. Schenk er gul zeer goede olijfolie over. Zet zout op tafel, grof zout, fleur de sel, wat je wilt. Een halve citroen is lekker bij de sla, of een paar druppels chique azijn, van sherry of zo.

Opperdoezers met slaharten en rauwe ham, voor 4:

1 kg Opperdoezer Rondjes

2 à 4 kroppen gewone botersla

8 plakken Parmaham of jamón serrano, iets dikker gesneden

olijfolie

1 citroen of wat azijn

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.