Wijn

Opvallende Riesling uit… Australië!

Riesling, het is een vaste waarde in het vineuze hoekje van mijn brein. Fantastische druif, de lekkerste witte misschien wel, glorieus van ras en karakter, zo nobel, zo chic, zo elegant. Tuurlijk, er bestaan vieze rieslings, of eigenlijk rieslings die gewoon niet naar riesling smaken. Maar comfortabel vaak is het lekker, en soms hartverscheurend briljant. Bakermat is Duitsland, want de druif heeft koelte nodig, maar je vindt hem ook in Oostenrijk, in de Franse Elzas en andere Midden-Europese dreven. Het was dus met enige achterdocht dat ik de door Albert Heijn gestuurde fles Rawson’s Retreat inschonk. Penfolds maakt hem, een big-is-beautiful-bedrijf in South-East Australië. Australië! Kangoeroes, bosbranden, droogte en hitte! Daar is het toch veel te heet voor zo’n coole wijn? Nou, geen idee hoe ze het doen – kweken in gekoelde kassen voor mijn part – maar hij is schitterend! Niet héél erg subtiel misschien, geen hertoginnen- of gravinnenniveau, maar wel een uiterst aantrekkelijke jonkvrouw. Perfect bij visgerechten met room, bij geitenkaas. Zo komen we de winter wel door.

Rawson’s Retreat Riesling 2010, Penfolds, bij Albert Heijn € 6,99.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.