Riesling, het is een vaste waarde in het vineuze hoekje van mijn brein. Fantastische druif, de lekkerste witte misschien wel, glorieus van ras en karakter, zo nobel, zo chic, zo elegant. Tuurlijk, er bestaan vieze rieslings, of eigenlijk rieslings die gewoon niet naar riesling smaken. Maar comfortabel vaak is het lekker, en soms hartverscheurend briljant. Bakermat is Duitsland, want de druif heeft koelte nodig, maar je vindt hem ook in Oostenrijk, in de Franse Elzas en andere Midden-Europese dreven. Het was dus met enige achterdocht dat ik de door Albert Heijn gestuurde fles Rawson’s Retreat inschonk. Penfolds maakt hem, een big-is-beautiful-bedrijf in South-East Australië. Australië! Kangoeroes, bosbranden, droogte en hitte! Daar is het toch veel te heet voor zo’n coole wijn? Nou, geen idee hoe ze het doen – kweken in gekoelde kassen voor mijn part – maar hij is schitterend! Niet héél erg subtiel misschien, geen hertoginnen- of gravinnenniveau, maar wel een uiterst aantrekkelijke jonkvrouw. Perfect bij visgerechten met room, bij geitenkaas. Zo komen we de winter wel door.
Rawson’s Retreat Riesling 2010, Penfolds, bij Albert Heijn € 6,99.