Wijn

Opvallende Riesling uit… Australië!

Riesling, het is een vaste waarde in het vineuze hoekje van mijn brein. Fantastische druif, de lekkerste witte misschien wel, glorieus van ras en karakter, zo nobel, zo chic, zo elegant. Tuurlijk, er bestaan vieze rieslings, of eigenlijk rieslings die gewoon niet naar riesling smaken. Maar comfortabel vaak is het lekker, en soms hartverscheurend briljant. Bakermat is Duitsland, want de druif heeft koelte nodig, maar je vindt hem ook in Oostenrijk, in de Franse Elzas en andere Midden-Europese dreven. Het was dus met enige achterdocht dat ik de door Albert Heijn gestuurde fles Rawson’s Retreat inschonk. Penfolds maakt hem, een big-is-beautiful-bedrijf in South-East Australië. Australië! Kangoeroes, bosbranden, droogte en hitte! Daar is het toch veel te heet voor zo’n coole wijn? Nou, geen idee hoe ze het doen – kweken in gekoelde kassen voor mijn part – maar hij is schitterend! Niet héél erg subtiel misschien, geen hertoginnen- of gravinnenniveau, maar wel een uiterst aantrekkelijke jonkvrouw. Perfect bij visgerechten met room, bij geitenkaas. Zo komen we de winter wel door.

Rawson’s Retreat Riesling 2010, Penfolds, bij Albert Heijn € 6,99.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.