Volkskeuken recepten

‘Parmigiana’ met kikkererwten en aubergine

Willen de Italianen nu even de kamer verlaten? Grazie. Ik ga namelijk zitten hannesen met een klassiek gerecht en als ze ergens woest van worden is het dat wel. Aan de andere kant denk ik dat ze zouden lusten wat er op het menu staat: een ‘parmigiana’ met kikkererwten. Geen ananas, geen paprika, geen gekkigheden als pasta bij een stuk vlees, dus niks aan de hand.

Parmigiana is een zegenende hap die niets met Parma te maken heeft. Men steggelt over de etimologia, maar het lijkt erop dat ergens in een hoek van Zuid-Italië ‘parmigiani’ een soort jaloezieën zijn, van waaruit je met wat creativiteit kunt uitkomen bij een gerecht in laagjes. Nu heb ik een parmigiana nimmer gepresenteerd gekregen als een luxaflex, mooi overlappend. Dat lijkt me ook niks voor Italianen. Te netjes. Una parmigiana is een ovenschoteltje van gebakken plakken aubergine, tomatensaus en mozzarella. Men wil daar graag nog wat basilicum bij doen.

Heerlijk smaakt dat, in Napels, op Capri, achter Dordrecht en bij Medemblik. Maar het is weinig. Parmigiana geldt als een antipasto of desnoods als hoofdgerecht. Wanneer als je echter zoals wij Nederlanders niet nog een bord pasta naar binnen werkt, hup, 100 of 150 gram spaghetti met olie en spek of penne met ragù, iets wat Italianen (en ik) kunnen binnen 1 minuut 42 seconden, is het net iets te karig. Ik verzon een list.

 

‘Parmigiana’ met kikkererwten en aubergine

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

2 aubergines

Flink wat eersteklas olijfolie extra vergine

1 teen knoflook

1 blik tomatenblokjes

1 snuf suiker

1 bosje koriander (!) of basilicum, grof gehakt

400 g gare kikkererwten, uitgelekt

1 bol mozzarella, in stukjes getrokken

 

Snijd de aubergines in dunne plakken. Bestrooi met zout en zet een kwartier weg. Dep ze droog en kwast ze gul in met olijfolie. Bak ze in porties gaar en zacht.

Bak de knoflook zachtjes in 2 lepels olijfolie tot hij kleurt. Verwijder hem en doe de tomaten bij de olie. Voeg zout en de suiker toe en laat onafgedekt zachtjes 10 minuten pruttelen. Roer er de koriander of basilicum door.

Zet de oven aan op 180 graden. Druk de kikkererwten fijn met de stamppotstamper, roer er minstens 6 lepels olijfolie door en breng op smaak met zout en peper.

Doe de kikkererwtenpuree in een ovenschaal. Verdeel de aubergine erover, dan de tomatensaus en de mozzarella. Zet in de oven tot de mozzarella kleurt en wat smelt.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.