HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept pasta met courgette en worstevlees

Camping Valle Gesso in de Maritieme alpen van Piemonte is een afspiegeling van het Italiaanse leven. Het was even slikken bij aankomst; na een jaar hadden we weer grondig verdrongen dat in Italië de scheerlijnen elkaar kruisen, dat je bij je buurman op zijn bord kijkt tijdens het eten, en dat recepties in een permanente staat van chaos verkeren.

Mijn eerste reactie was vluchten. Twee uurtjes verderop was Frankrijk weer! Maar we zetten door. Want de Italiaanse chaos is een zoete chaos. Meteen na het wringen van de caravan tussen twee andere informeerde de buurvrouw of we al gegeten hadden, en ondanks de verzekering dat we over de spullen daarvoor beschikten, kwam ze meteen met een bord worst aanzetten. ‘Salame italiano, signori!’ Kom daar maar eens om, in Frankrijk.

En overal zijn de stemmen, die doen alsof we hier straattheater beoefenen. Dat geldt op de camping, dat geldt in het dorp. De hele dag door, met een piek aan het eind van de middag, struinen er families op en neer. De passegiata, het wandelingetje, wordt met graagte beoefend. Met bekijkt elkaar, men kout, men eet een ijsje.

Boodschappen doen is iets dat tijd behoeft. Waar de dorpswinkels in Frankrijk dikwijls tot minisupermarkt zijn omgebouwd, wachten we hier braaf op onze beurt bij de alimentari. En dat duurt. Dat wij Italiaans spreken betekent niet dat het sneller gaat als we eenmaal aan de beurt zijn. Nee zeg. Nu krijgen we uitleg bij alles wat we kopen.

De slager heeft fantastische salsicce, saucijsjes, in de vitrine. Die combineren we met kleine courgettes in de pasta.

Snijd de courgettes alsof je met een mes een punt slijpt aan een potlood, dus schuinsweg, terwijl je ze telkens een slagje draait. Je krijgt dan een soort schuine mootjes. Bak het worstevlees met de knoflook rul en los in een scheutje olie op halfhoog vuur, en voeg dan de courgette, tomaat, rozemarijn, zout en peper toe. Zet het deksel schuin, en bak een minuut of 10. Schep af en toe om. Draai dan het vuur uit. Kook de pasta al dente in veel water met goed zout, giet af en voeg bij het garnituur. Meng en warm nog een minuut door.

4/5 piepkleine courgettes of 1,5 gewone Hollandse

300 gram worstevlees

1 teen knoflook, geplet

olijfolie

2 tomaten, in stukjes

de blaadjes van 1 tak rozemarijn

500 gram korte pasta

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Recept pasta met courgette en worstevlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.