Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept pasta met selderij en linzen

Wat zou het nieuwe jaar ons culinair gaan brengen? Ik ben bang dat het nog meer idiotie gaat worden. Onlangs zag ik dat er ‘light aardappels’ op de markt komen. Wat is dat toch, dat geloof dat je je eigen heil en voorspoed buiten de deur kunt halen? Zo’n malle verlossingsgedachte die sommige mensen doet denken dat alles in hun persoonlijke leven goed komt als ze maar dit of dat kopen, het dieet van die ene mevrouw omarmen of die of deze politicus hun steun geven. Magisch denken. Volgens mij is er niet echt verschil tussen de kindertjes die van zichzelf hun voet alleen op de hele stoeptegel mogen zetten – de streep ertussen raken brengt ongeluk, weet u nog wel? – en de grote mensen die denken, hopen, de koers van het noodlot althans ten aanzien van henzelf te kunnen beïnvloeden door over te stappen op cholesterolverlagende margarine, light chips, bacterieyoghurt. Net zo verbazingwekkend is het oprechte geloof van degene die al dat spul ontwikkelen en op de markt brengen.

Echt, ik spreek bollebozen in Wageningen en bij de grootindustrie die serieus menen dat de mensheid erop vooruit gaat als ze weer zo’n heilsproduct bedenken. Die light aardappels veredelen om overgewicht de wereld uit te helpen. Ik wil niet zeggen dat de inspanningen van de voedingsindustrie in de afgelopen allemaal verspild waren, ben je mal. Kijk eens hoe veel schoner en veiliger alles is geworden (en wat voor bedreiging dat is gebleken voor kleinschalige productie van bijzondere dingen; maar ja, dat is colleteral damage). Maar zeker op het persoonlijke vlak is gezondheid niet te vinden in industriële voedingswaren. Net zo min als in het vermijden ervan, trouwens. Jouw eetpatroon, de variatie, is bepalend.

Laten we het nieuwe jaar maar eens beginnen met een eenvoudige maaltijd: pasta met linzen, bleekselderij en wortel. Ik wil er nog spek door, maar dat kan weggelaten worden. En je kunt ook volkorenpasta nemen.

Bak de selder, wortel en knoflook aan in de olie (met het spek) in een minuut of drie. Draai het vuur laag, schenk de wijn erbij en laat afgedekt een kwartier smoren. Kook de pasta al dente, giet af maar bewaar een kop kookwater. Meng de pasta en de linzen door de groente en gebruik kookwater om het smeuïg te houden.

Pasta met linzen, bleekselderij en wortel

Voor 4 personen:

3 stengels bleekselderij, kleingesneden

1 winterwortel, kleingesneden

1 teen knoflook, geplet

3 eetlepels olijfolie

100 gram ontbijtspek of pancetta, in stukjes

1/2 glas witte wijn

400/500 gram korte pasta

6 eetlepels gekookte linzen (blik)

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept pasta met selderij en linzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.