Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Pasta met truffelaardappel, paddestoelen en basilicum

Eet je bitterballen met je pink in de lucht? Dimsum dan? Scones? Hamburgers, langoustines, croissants? Nee. Niks, goedbeschouwd. Jammer hoor. Mara Grimm, culinair schrijfster voor onder andere Het Parool, maakte een kittig boekje over tafelgebruiken, Eetiquette (uitgave in eigen beheer, € 14,99, bestellen via maragrimm.nl). Was dat nodig? Het is tegenwoordig toch vrijheid, blijheid, doe maar wat je niet laten kunt? Njee. Het is altijd fijn om te weten hoe het hoort, dan kun je er bewust van afwijken. Soms is Grimm ouderwets streng; we mogen nog altijd niet ‘eet smakelijk’ zeggen en klinken bij het proosten vindt ze ook niet correct. Toch is het een stuk moderner dan tuttige eerdere aanbevelingen als van Groskamp-Ten Have en navolgers. Grimm heeft zalige tips: eet een Bossche bol op z’n kop, dan komt de slagroom er niet zo snel uit, tompoucen leg je op hun kant en snijdt ze zo in stukjes. En nu vast een belangrijk weetje voor eters aan ronde kersttafels: het linker broodbordje is van jou.

Pasta eet men in Italië met een vork alleen, dus zonder lepel. Of je je daaraan wilt houden is aan jou, maar dat geldt voor alles in de etiquette. Attaqueer onderstaand gerecht vooral met solo una forchetta. Als oefening. Het is een iets bewerkelijk recept (snijdkunst!), geschikt voor vleesmijdende kerstsmikkelaars.

 

Pasta met aardappel en basilicum

Hoofdgerecht voor 4

 

200 g truffelaardappel, of gewone vastkokers

200 g stekelzwam of cantharellen, in stukken

1 teen knoflook, geplet

4 eetl. olijfolie

optioneel: 2 eetl. nam-pla, vissaus

100 ml witte wijn

1 eetl. chilivlokken

250 g korte pasta

± 20 blaadjes basilicum, liefst Thaise

 

Schil de aardappels en snijd in blokjes van 5 mm of daaromtrent. Kook ze in gezouten water beetgaar in luttele, zeg 5, minuten. Proef! Giet af, spoel koud en giet weer af.

Was de paddestoelen grondig, jaja, en dep ze droog met veel keukenpapier. Bak ze 4 minuten op hoog vuur met de knoflook in de olijfolie. Verwijder de knoflook als hij bruin dreigt te worden. Blus met de witte wijn en laat even goed bruisen en inkoken. Voeg zout en, als je wilt, de vissaus toe.

Kook de pasta in ruim water met 10 gram zout per liter al dente. Bewaar een kop kookwater en giet af. Voeg bij de paddestoelen, doe er chilivlokken bij en meng grondig. Gebruik wat kookvocht voor de smeuïgheid. Meng er de blokjes aardappel en de basilicum door en misschien nog een drup vocht. Wijn: Chardonnay van goede familie.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Pasta met truffelaardappel, paddestoelen en basilicum

    1. Fijn! Alleen gaat het hier om ’truffelaardappelen’- paars van binnen – en niet om truffel. Maar wat echte truffel eroverheen is een puik idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.