Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept pasta met worstevlees, aardappel en room

U hebt natuurlijk ook van die kennissen. Van die types die blij roepen ‘o, maar ik kan eigenlijk niet koken! Ik gooi altijd maar wat bij elkaar!’ Waarna ze vreselijk lekkere dingen voor je neus zetten.
Hm. Ik geloof daar niks van. Die lui jokken. Ze hebben misschien nooit les gehad in koken, nooit een cursus gedaan, nooit naast ma of pa bij het fornuis gestaan. Maar dan hebben ze zichzelf al ploeterend dingen aangeleerd. Want de niet-jokkers, de echte bij-elkaar-gooiers, maken happen die op zijn best te eten zijn, maar vaker gewoon vies. Het is treurig, maar om lekker te koken heb je kennis nodig, en ervaring. Nou, aan de gang dus maar! Cursussen zijn vreselijk nuttig, net als een fatsoenlijk kookboek.
Maar ja, dan hebben we de kokers die stoer roepen dat ze nooit uit een kookboek koken. Wat is dat toch?

Net zo’n jongetje van vier dat de zware boodschappentas wil dragen en dan puffend van inspanning zegt dat het ‘helemaal niet zwaar is, hoor mama!’

Koken zit niet in de genen. Koken is een spannende combinatie van natuurkunde, handvaardigheid, smaaktraining en sensualiteit. Andermans kennis is daarbij uiterst welkom. In heb kasten vol met boeken over ingrediënten en kooktechnieken, dus ik ga jattend door mijn culinaire leven. Ik jat recepten, verander ze, probeer ze, pas ze aan en schotel ze aan u en mijn huisgenoten voor. Het is niet anders; kliekjesverwerking is ook in de kookschrijverij een hoogverheven kunst. En zo kom ik dan aan het recept van vandaag. Geen kliek, maar een improvisatie. Ik wilde pasta met worstevlees maken, maar had pasta te weinig. De supermarkt in Tonnerre is twintig minuten rijden, en zodoende zocht ik aanvulling. Ooit combineerde ik al gebakken aardappel met rijst, nu ging er aardappel door de penne, net zoals men in Ligurië aardappel aan de pasta met pesto toevoegt. Lekker!

Snijd de worsten open en haal het ‘deeg’ eruit. Fruit de bleekselderij, wortel en ui een paar minuten in de olie. Voeg de knoflook en het worstevlees toe en braad het los. Doe de room erbij en laat 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de aardappelen in kleine blokjes,, zeg van een centimeter. Breng een pan water met zout aan de kook en kook er de pasta en de aardappel tegelijk in. Giet af als de pasta al dente is, de aardappel is dan ook gaar, en meng met de saus en de peterselie.

Penne met worst en aardappel

Voor 4 personen:

3 braadworsten

1 stengel bleekselderij, fijngesnipperd

1 peentje of 1/4 winterwortel, fijngesnipperd

1 ui, fijngesnipperd

2 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook, geplet

1 dl crème fraîche

2 flinke aardappelen

250 gram penne

handvol gehakte peterselie

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.