GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Patatas bravas

Tong Picasso is niet dood. Hij leeft! Vermoedden wij Volkskokertjes dat de gerechten als zuurkool met banaan en ananas een stille dood gestorven waren, niets is minder waar. Ik koerste gisteren eens over de gloednieuwe site Iensrecepten.nl en trof daar een link naar virtuele sponsoroorden, waaronder dat van Honig. Aldaar viel mijn oog op de omineuze recepttitel ‘macaroni tropicana’.

Dat leverde een verrukkelijk staaltje culinair griezelen op, in de beste jarenzeventigtraditie. Van de ingrediënten noem ik: vlindertjespasta, tomaat, varkensvlees, 2 mandarijnen, 1 peer, 1 perzik, 1 banaan, 50 gram rozijnen en de broodnodige glutamaten in het pakje Honig Mix.

Heerlijk. Ik heb er een stevige borrel op gedronken, vrienden over gebeld. Een topavond! Als ik het ingrediëntenlijstje lees, gaan er opnieuw erotische rillingen langs mijn rug. Dit is culinaire SM!

Dat laat natuurlijk onverlet dat hele volksstammen het recept lekker vinden. Je toetje door je warme prak roeren is het smaakideaal van meer mensen dan degenen die de Volkskeuken als dagelijkse leeskost hebben. Dat komt door de appelmoes. Als Hollandse kindertjes hun eten niet lusten, gaat er appelmoes door. Heel veel Nederlanders komen daar nooit meer vanaf. Zij blijven in hun kindersmaak hangen, zij willen appelmoes, en dan niet naast het eten, maar erdoor. Perzik is ook goed, of peer, of banaan, of rozijnen. Het is het appelmoessyndroom. Daar is moeilijk tegen te vechten. Als hulp in de strijd vandaag een pittig, zuur, geestverruimend fris gerecht van Spaanse origine: patatas bravas.

Fruit de ui en de knoflook op halflaag vuur in een scheut olie tot de uien glazig worden. Dat duurt zo’n 10 minuten. Voeg de tomatenblokjes en de pepers toe met wat zout. Laat het geheel nog even doorkoken en giet er dan de azijn bij. Meng en zet weg.

Snijd de aardappels met schil en al in blokjes van 2 cm. Verhit een enorme laag olijfolie in een koekenpan en bak ze op niet te hoog vuur in ongeveer 15 minuten gaar. Haal ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken (zeef de olie en bewaar hem voor andere bereidingen). Leg de aardappeltjes op een schaal, meng er zout door en overgiet met de saus. Karbonaden van varken of lam lijken me er lekker bij.

Patatas bravas

Bijgerecht voor 4 personen:

veel olijfolie

2 uien, fijngesneden

4 teentjes knoflook, fijngehakt

1 blik tomatenblokjes

3 à 4 Spaanse pepers, gehakt

borrelglas wijnazijn

600 gram aardappelen

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Eén reactie op “Patatas bravas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.