Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Penne met rodekool

Scherpe opletters hadden het misschien al door: ik geef zelden of nooit recepten voor toetjes of zoete baksels. Dat komt doordat ik thuis suiker grotendeels vermijd (dat ippetippie in de tomatensaus, vinaigrette of een Aziatisch gerecht telt niet). Ook de andere snelle koolhydraten, brood, pasta, rijst, probeer ik te minimaliseren. Brood en rijst lukt aardig, maar pasta, oei, dat raakt aan mijn diepste culinaire innerlijk, mijn deels in Italië vervormde eigenheid. Gelukkig is daar het gegeven dat al dente gekookte deegwaar minder slecht is dan gare. Ongaar meel is voor ons lichaam niet verteerbaar, beter, het is daarmee voedingsvezel. Het jammere is dat ik niet boven water krijg hoezeer al dente hij moet zijn om een gewenst volkoreneffect te verkrijgen. En dus of het ertoe doet in een gewoon huiselijk recept. Dan maar het zekere voor het onzekere genomen en een gerecht gemaakt met een forse portie ruige groente erin. Rodekool zelfs. Je doet wat je kan hè, maar het moet allemaal wel leuk en lekker blijven.

Ik vroeg mij voor bereiding nog even af of rodekool nu wezenlijk anders smaakt dan witte, of dat het slechts om het kleurtje gaat. Nou nee, het karakter is heus anders, eigen. Dat blijkt als je hem, zoals nu, niet op de gebruikelijke Hollandse manier bereidt.

 

Penne met rodekool

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

2 lenteuien

75 (jazeker) g gehakt, liefst half-om-half

5 eetl. olijfolie

½ rodekool, dun geschaafd (zo’n 400 g)

1 teen knoflook, gehakt

1 gedroogd chilipepertje, fijngehakt

1 theel. suiker

3 eetl. lichte sojasaus

100 ml rode wijn

150 g penne

 

Snijd de lenteuitjes fijn. Houd een plukje van het donkere groen achter en fruit de rest met het gehakt in de olijfolie los tot het gehakt bruint. Voeg de rodekool, knoflook, chilipeper, suiker, sojasaus en rode wijn toe, sluit de pan en smoor de kool net aan gaar in 10-20 minuten (hangt af van de dikte van het schaafsel en je eigen smaak). Pas in die tijd op voor aanbranden, roer af en toe en voeg zo nodig een drup water toe – geen wijn meer.

Kook de penne behoorlijk al dente in ruim water met 10 gram zout per liter. Bewaar een flinke kop kookwater en giet af. Meng de penne met de kool, zeg 2 minuten, en gebruik kookwater om de zaak smeuïg te houden. Bekroon voor serveren met het achtergehouden lenteuigroen. Erbij: salade en een prettig glas wijn, côtes du rhône bijvoorbeeld.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.