Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Penne met zoete aardappel en Thaise basilicum

Anijzige geuren zijn een zegen voor de mensheid. Geen idee welke hersencellen er opgewonden door worden, welke hormonen er aansluitend door ons lijf schieten, maar dat er iets aangenaams gebeurt is duidelijk. Geuren regeren ons leven en anijs is er een van een koele verleidelijkheid. In sommige verschijningsvormen is dat duidelijker dan andere. Muisjes op je boterham – anijszaadjes met een suikerjas – is de platte versie. Het venkelzaad in Italiaanse worst, finocchiona, en gebraden varkensvlees, porchetta, smaakt al stukken beter. Het temt de vettigheid, schoont de mond, nodigt rode wijn uit om mee te dansen. Steranijs schittert in Chinese en Vietnamese gerechten, ook vaak als er vet vlees in de buurt is, eend of varken. Terug dichterbij hebben we dille, het favoriete kruid in een vreemd geografische band van Scandinavië door Oost-Europa naar Turkije. De Fransen kennen het maar doen er niet veel mee. Die lebberen liever aan hun pastis, die zijn anijzigheid ontleent aan steranijs.

Langs deze verbale slingerpaden bereik ik de Thaise basilicum. Geweldige plant als je van een subtiele anijstoets houdt. Ik wil er dan ook sterk voor pleiten dat hij opgenomen wordt in de assortimenten van groentehandels, marktkramen en supermarkten. Nu moet je er nog voor naar een toko. Spijtig, lastig, maar de reis waard. Ik noem als alternatief steevast gewone basilicum, maar het resultaat is compleet anders. Dus groente-inkopers en categorymanagers, doe iets!

UPDATE: nu blijkt dat sommige Albert Heijns al Thaise basilicum verkopen. Hulde!

 

Penne met zoete aardappel en Thaise basilicum

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

1 zoete aardappel

2 puntpaprika’s

20 blaadjes (Thaise) basilicum

2 tenen knoflook, in plakjes

4 eetl. olie (ik neem olijfolie)

100 ml crème fraîche

optioneel: 2 eetl. pastis

200 gr penne of andere korte pasta

 

Schil de zoete aardappel en snijd hem in piepkleine blokjes. Snijd de paprika’s in de lengte door, verwijder de zaden en zaadlijsten en snijd ze dwars in zeer dunne reepjes.

Smoor de zoete aardappel en paprika met de knoflook zachtjes in de olie, afgedekt, beetgaar in pakweg 8 minuten. Pas op dat je niet te ver gaat, anders wordt de zoete aardappel straks prut in de pasta. Voeg de room toe (plus, als je gewone basilicum gebruikt, de pastis) en breng op smaak met zout en misschien rode of zwarte peper. Draai het vuur uit, ook al is de saus dun.

Kook de pasta al dente in ruim water met 10 gram zout per liter. Giet af en meng grondig met het garnituur en de basilicumblaadjes. Erbij: Vermentino di Sardegna.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Penne met zoete aardappel en Thaise basilicum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.